Rusijos gynybos ministerijos teigimu, JAV Rytų Ukrainoje yra dislokavusios amerikiečių karių, kurie apmoko ukrainiečių karines pajėgas, praneša agentūra „Reuters“.

Amerikiečių karių yra Mariupolyje, Sevjerodonecke, Artemivske ir Volnovachoje, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė ministerijos atstovas.

Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas ketvirtadienį pareiškė, kad JAV pajėgos apmoko Ukrainos kariškius ne tik Vakarų Ukrainoje, bet ir konflikto zonoje rytuose.

Šie komentarai pasirodė po to, kai JAV valstybės departamentas apkaltino Rusiją dislokavus papildomų oro erdvės gynimo sistemų Rytų Ukrainoje ir kai kurias iš jų perkėlus arčiau fronto linijos.

Pentagonas neigia

Pentagonas paneigė šią informaciją. „Tokie Rusijos pareiškimai yra juokingas bandymas nukreipti dėmesį nuo savęs“, – „Reuters“ cituoja Pentagono atstovą.

Trečiadienį JAV vyriausybė apkaltino Rusiją Rytų Ukrainoje dislokuojant priešlėktuvines sistemas ir apmokant prorusiškus sukilėlius. Taip vyriausybė Maskvoje esą nusižengia Minsko taikos susitarimui.

Ukraina ir Vakarai jau seniai kaltina Rusiją tiesiogiai kariais ir ginklais remiant separatistus. Maskva tai neigia.

Pentagonas ketvirtadienį paneigė Rusijos kaltinimus, neva konflikto zonoje Rytų Ukrainoje yra JAV karių ir šiuos pareiškimus pavadino absurdiškais, praneša AP.

„Rusija toliau tiekia mirtinus ginklus, apmokymus, vadovavimą ir kontrolės paramą ginkluotiems separatistams Rytų Ukrainoje, taip šiurkščiai pažeisdama Minsko įsipareigojimus ir Ukrainos suverenitetą“, – nurodė Pentagono atstovė Eileen Lainez.

Atstovė pridūrė, kad Pentagonas aiškiai nurodė, kad Ukrainos vakaruose, netoli Lenkijos, keli šimtai JAV karių apmoko Ukrainos pajėgas, tačiau jų tikrai nėra konflikto zonoje šalies rytuose.

J. Kerry paragino Rusiją atitraukti savo karius iš Rytų Ukrainos

Johnas Kerry
Aukšto rango JAV valstybės departamento pareigūnas ketvirtadienį pranešė, kad valstybės sekretorius Johnas Kerry trečiadienį telefonu kalbėjo su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir paragino Rusiją atitraukti savo pajėgas iš Rytų Ukrainos, skelbia „Reuters“.

Pokalbio metu J. Kerry taip pat paragino Maskvą daryti spaudimą separatistams ir liepti jiems laikytis vasarį pasirašytos paliaubų sutarties.

JAV valstybės sekretorius taip pat nurodė S. Lavrovui, kad JAV pajėgų vykdomi Ukrainos karių apmokymai vakarinėje Ukrainos dalyje yra visiškai skaidrūs, gynybiniai ir vykdomi Ukrainos vyriausybės kvietimu.

Dviejų šalių atstovai taip pat aptarė padėtį Irane, Jemene, Sirijoje ir artėjantį Arkties regiono valstybių susitikimą.