Taip leidinyje „The Federalist“ tvirtina Jungtinių Valstijų Karinio jūrų laivyno karo koledžo ir Harvardo tęstinių studijų padalinio profesorius Tomas Nicholsas: „Jei E. Snowdenas negali atlaikyti J. Oliverio, galite būti tikri, kad jis neatlaikys ir Rusijos saugumo tarnybos tardytojų.“

„Edwardo Snowdeno žiniasklaidos komanda ir žvalgybos patarėjai pagaliau smarkiai apsiriko“, - rašė N. Nicholsas.

Nuo 2013 metų birželio 23 dienos E. Snowdenas gyvena Rusijoje, į kurią pabėgo iš Honkongo. Per visą šį laiką Rusijoje E. Snowdenas duodavo tik gerai suplanuotus interviu ir tik žurnalistams, kurie simpatizuodavo jo siekiams, pažymi „Business Insider“. Agresyvus J. Oliverio klausinėjimas buvo pirmas kartas, kai E. Snowdenas buvo užsipultas taip tiesiogiai. 

Juokelis apie gėjus ir replika apie kafkišką košmarą

Maskvoje interviu prasidėjo nuo lengvo humoro ir sąmojo, kuriuo buvo pabrėžta rizikinga E. Snowdeno padėtis.

Edwardo Snowdeno interviu Johnui Oliveriui
Televizijos HBO vedėjas J. Oliveris pokalbį pradėjo nuo klausimo, ar jis nepasiilgsta tam tikrų dalykų iš Amerikos, įskaitant „sunkvežimių riešutėlius“ (truck nuts – sėklides vaizduojantis atributas, pridedamas prie automobilio ar sunkvežimio ir signalizuojantis, kad transporto priemonę vairuoja gėjus). 

E. Snowdenas, kuris nežinojo, ką reiškia sunkvežimių riešutėliai, atsakė: „Jūs tikrai viską numatėte į priekį“.

„Na, bent vienas iš mūsų tai padarė, - apie E. Snowdeno viešėjimą žmogaus teises ribojančioje, homoseksualus engiančioje Rusijoje replikavo J. Oliveris. – Žinote, dėl keblios padėties, kafkiško košmaro, kuriame esate“.

Pirmą kartą galima pamatyti tikrąjį E. Snowdeną

Tuomet J. Oliveris metė iššūkį 31 metų E. Snowdeno mąstymui, paskatinusiam pavogti dokumentus ir paviešinti įslaptintą informaciją.

„Kiek iš šių dokumentų jūs iš tikrųjų skaitėte?“, - paklausė J. Oliveris, turėdamas galvoje 200 tūkst. pavogtų Nacionalinės žvalgybos agentūros dokumentų, kuriuos E. Snowdenas perdavė žurnalistams Honkonge.

„Archyve įvertinau visus dokumentus“, - atsakė E. Snowdenas.

„Perskaitėte kiekvieną dokumentą?“

„Na, aš tikrai suprantu, ką perdaviau“.

„Yra skirtumas tarp supratimo, kas yra dokumentuose, ir skaitymo, kas juose parašyta“, - atsakė J. Oliveris.

„Suprantu šį nerimą“, - teigė E. Snowdenas, kuris anksčiau tvirtino „kruopščiai įvertinęs kiekvieną atskirą dokumentą“, kurį paviešino.

E. Snowdeno kūno kalba, kuri jau anksčiau buvo išanalizuota, parodė, kad jis jautėsi nepatogiai – vyro žvilgsnis viso interviu metu klaidžiojo į šonus. „Tiek lošėjai, tiek žvalgybos analitikai žino, kad pokalbio metu žvilgsniai žemyn ir tolyn yra iškalbingi, - rašė T. Nicholsas. – Reikėtų liautis tai darius“.

T. Nicholsas daro išvadą, kad šis HBO interviu buvo svarbus, nes dabar „pirmą kartą galėjome pamatyti tikrąjį Edwardą Snowdeną“. Tuo tarpu dauguma kitų jo interviu per pastaruosius 22 mėnesius buvo nekritiški.

„E. Snowdenas yra prarastas berniukas, atsidūręs pavojingoje vietoje, kai padarė kažką, ko pats iki galo nesuprato, - rašė N. Nicholsas. – Jei E. Snowdenas negali atlaikyti J. Oliverio, galite būti tikri, kad jis neatlaikys ir Rusijos saugumo tarnybos tardytojų“.

A.Soldatovas taip pat pažymėjo, kad E. Snowdenas yra atsidūręs aklavietėje. „Turėkite galvoje, kad E. Snowdenas nėra apmokytas žvalgybos agentas, - „Business Insider“ sakė A. Soldatovas. – Jis neturi pasirengimo, kaip elgtis tokioje situacijoje“.

Galiausiai A. Soldatovas pridūrė, kad „E. Snowdenas padarė didžiulę klaidą, nuspręsdamas vykti į Maskvą“. Iki šiol šis sprendimas pasiteisino. Tačiau, remiantis T. Nicholso skyrelio antrašte „Edwardo Snowdeno patarėjai praranda savo formą“, atrodo, kad „formą praranda tiek rusai, tiek kiti E. Snowdeno patarėjai“.

Supa šnipai   

Rusijos ir Sovietų sąjungos ekspertas T. Nicholsas sako, kad HBO interviu rodo, jog „E. Snowdeno gyvenimą dabar kontroliuojantys rusų šnipai arba nežiūri J. Oliverio laidų, arba jie patikėjo, kad J. Oliveris yra dar vienas liberalus žurnalistas, leisiantis E. Snowdenui elgtis kaip tipiškam Amerikos vaikui“.

Anot rusų tiriamosios žurnalistikos atstovo Andrejaus Soldatovo, E. Snowdeną nuo pat pradžių „supa“ Rusijos posovietinės Federalinės saugumo tarnybos (FST) nariai.

A.Soldatovas, kartu su kitais autoriais parašęs knygą apie FST, aiškino, kad saugumo tarnybos dirba etapais, ir išdėstė, kaip FST galėjo elgtis su E. Snowdenu, kai jis Honkonge kreipėsi į Maskvą.

„Pirmas žingsnis buvo prisivilioti E. Snowdeną į Maskvą“, - 2014 metais „Business Insider“ sakė A. Soldatovas. – Sekantis žingsnis yra uždaryti jį 40 dienų (kad būtų galima nuspręsti, ką daryti). Toliau riekia suteikti jam prieglobstį. Tada jie sakys: „Kažkas tavęs ieško, tau yra iškilęs pavojus“. Tuomet turėsi kontroliuojamą vyruką ir su juo bus galima dirbti“.

31 metų E. Snowdenui, kuris šiuo metu gyvena nežinomoje vietoje Rusijoje, kai 2013 metų birželio 23 dieną pabėgo iš Honkongo į Maskvą, neliko nieko kita, kaip tik sutikti su šia pastaba ir linktelėti, rašo businessinsider.com.

Jungtinių Valstijų vyriausybė E. Snowdenui yra pateikusi tris kaltinimus. Du iš jų yra paremti dar Pirmojo pasaulinio karo laikmečio Šnipinėjimo aktu, kai jis pavogė 1,77 mln. įslaptintų Nacionalinės žvalgybos agentūros dokumentų ir pabėgo iš Havajų į Honkongą, o po to į Maskvą.

Turint galvoje jo vertę Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir neįmanomą tikimybę, kad jis sudarytų palankų susitarimą dėl grįžimo namo, E. Snowdenas dabar yra žmogaus teisių aktyvistas, kurį įdėmiai stebi V. Putino žvalgybos tarnybos.

Kai kurie apžvalgininkai mano, kad E. Snowdenas yra įstrigęs košmariškoje situacijoje, kurią daugelis žmonių gali kažkaip įsivaizduoti, bet kuri yra labai siurrealistinė.

Visą laidos įrašą galite pažiūrėti čia, o interviu su E. Snowdenu prasideda nuo 16 min.: