Šiuo metu Belgijoje gyvenantis C. Puigdemont'as pirmadienį ryte atvyko į Daniją, kur popietę dalyvavo diskusijoje. „Mes netrukus sudarysime naują vyriausybę“ - paskelbė jis. Esą atėjo metas „užbaigti priespaudą ir rasti politinį sprendimą Katalonijai“. „Aš tikiu, kad mūsų tauta vieną ne pernelyg tolimą dieną nugalės ir sugebės sėkmingai sukurti naują valstybę“, - kalbėjo C. Puigdemont'as.

Katalonijos parlamento pirmininkas Rogeris Torrentas prieš tai pasiūlė C. Puigdemont'o kandidatūrą į regiono prezidentus. Naujas prezidentas turi būti išrinktas vėliausiai iki sausio 31 dienos. C. Puigdemont'as yra vienintelis kandidatas.

Katalonijos nepriklausomybės šalininkai turi daugumą parlamente Barselonoje. C. Puigdemont'as praėjusią savaitę pareiškė, kad gali valdyti regioną ir iš Briuselio.

Ispanijos vyriausybė tokią galimybę jau atmetė.

Ispanijos centrinė vyriausybė praėjusių metų spalį įvedė Katalonijoje tiesioginį valdymą ir nušalino C. Puigdemont'o vadovaujamą regiono vyriausybę. Prieš tai parlamentas Barselonoje po Madrido uždrausto nepriklausomybės referendumo paskelbė, kad Katalonija atsiskiria nuo Ispanijos. Centrinės vyriausybės paskelbtus parlament rinkimus gruodžio 21-ąją vėl laimėjo nepriklausomybės šalininkai.

C. Puigdemont'as ir keturi jo ministrai po nušalinimo pabėgo į Belgiją, kad išvengtų suėmimo. Jie Ispanijoje ieškomi dėl „maišto, sukilimo ir valstybės lėšų švaistymo“.