Šitaip siekta išvengti vidurinių mokyklų moksleivių susibūrimų ant šaligatvių patraukti dūmo per pertraukas tarp pamokų, nes pareigūnai ir vaikų tėvai baiminosi, kad tokios moksleivių grupelės gali tapti gerais potencialių išpuolių taikiniais.

Kurbevua rajone esanti Paulio Lapi mokykla yra viena iš trijų, kurias teismui apskundė su rūkymu kovojančios grupės, nepatenkintos paaugliams sugrąžinta teise rūkyti mokyklose praėjus dešimtmečiui nuo atitinkamo daudimo įvedimo.

Administracinis teismas išaiškino, kad mokyklos direktorius privalo „užtikrinti visuomenės sveikatos apsaugos įstatymų laikymąsi mokymo įstaigose“.

Lobistinė grupė Nerūkančiųjų teisės (DNF), kuri ieškinį pateikė kartu su kita prieš tabako vartojimą pasisakančia grupuote, sakė, kad toks teismo sprendimas nustato precedentą.

„Tai patvirtina visų rūkymo zonų vidurinėse mokyklose neteisėtumą, taip pat ir lauke įrengtų zonų“, – sakė DNF atstovas Stephenas Lequetas.

Netrukus po lapkričio 13 dienos išpuolių Paryžiaus kavinėse, koncertų salėje ir nacionaliniame stadione, kur žuvo 130 žmonių, „Islamo valstybės“ džihadistai ėmė grasinti ir Prancūzijos mokykloms.

Po išpuolių įvedus nepaprastąją padėtį, Švietimo ir Vidaus reikalų ministerijos išplatino bendrą pranešimą mokykloms, kurias ragino užtikrinti, kad jų mokiniai nesibūriuotų už mokyklų ribų.

Kai kurios mokyklos mokinių tėvams išsiuntinėjo pranešimus, kad jų teritorijoje įrengiamos rūkymui skirtos vietos ir net nurodė, kad jos bus aprūpintos peleninėmis.

Tačiau Švietimo ministerijos nurodymas prieštarauja oficialiai mokyklose nustatytai tvarkai.

Praėjusią savaitę švietimo ministrė Najat Vallaud-Belkacem sakė, kad „sustiprinto saugumo laikotarpiu vidurinių mokyklų moksleivių turi būti paprasčiausiai paprašyta nerūkyti“.

Toks N. Vallaud-Belkacem pareiškimas pasirodė mokyklų vadovų sąjungai SNPDEN, kuri sakė pasijutusi švietimo ministerijos „palikta“.

SNPDEN nacionalinis sekretorius Joelis Lamoiseas naujienų agentūrai AFP sakė, kad „atkreipė dėmesį“ į teismo išaiškinimą, tačiau pripažino, jog „nerealu“ reikalauti, kad mokiniai nerūkytų mokykloje.

2015 metų birželį atliktas tyrimas parodė, kad kas dieną rūko kas trečias septyniolikmetis Prancūzijoje.