Maroko pilietis Ayoubas El Khazzani buvo apkaltintas teroristinio pobūdžio mėginimu nužudyti ir paliktas arešte, sakoma prokuratūros dokumentuose.

Anksčiau antradienį Paryžiaus prokuroras Francois Molinsas sakė, kad Al.El Khazzani penktadienį įlipo Briuselyje į greitąjį traukinį, ginkluotas Kalašnikovo automatu ir pistoletu „Luger“, turėdamas 270 šovinių, butelį benzino ir peilį kartonui pjaustyti.

Tas 25 metų vyras išėjo iš traukinio tualeto ginkluotas, be marškinių, bet buvo parblokštas ant grindų ir sutramdytas dviejų atostogaujančių amerikiečių karių, jų draugo ir 62 metų brito konsultanto, kuriems visiems buvo skirti aukščiausi Prancūzijos apdovanojimai – Garbės Legiono ordinai.

Per ataką vienas Prancūzijos ir JAV pilietybę turintis vyras buvo pašautas.

A.El Khazzani pareiškimai, kad jis planavo tik apiplėšti keleivius, yra „mažai įtikinami“, pažymėjo F.Molinsas, pridūręs, kad tas vyras pateikinėjo policijai vis aptakesnius atsakymus, o pirmadienį visiškai liovėsi atsakinėti į klausimus.

F.Molinsas paminėjo virtinę įrodymų, kodėl A.El Khazzani veiksmai laikomi „mėginimu nužudyti“ ir „tikslingo bei iš anksto apgalvoto“ teroristinio plano dalimi.

Tarp jų buvo paminėtas faktas, kad A.El Khazzani birželį parskrido iš vieno miesto Turkijos pietuose – „tikėtino koridoriaus į Siriją“ – ir kad prieš pradedamas ataką jis per savo mobilųjį telefoną žiūrėjo vaizdo įrašą, „kviečiantį imtis smurto veiksmų radikalaus islamo vardu“.

F.Molinsas taip pat kėlė įtarimus, kaip A.El Khazzani galėjo įsigyti 149 eurų kainuojantį pirmosios klasės traukinio bilietą, nors tvirtino, kad būdamas Briuselyje miegojo gatvėje.

Stoties bilietų pardavėjai sakė tyrėjams, kad A.El Khazzani sumokėjo grynaisiais pinigais ir nesėdo į ankstesnio reiso traukinį, kuriame dar buvo laisvų vietų. Pasak F.Molinso, tai rodo, kad ataka buvo iš anksto kruopščiai suplanuota.

Prokuroras taip pat atmetė „absurdiškus“ įtariamojo pareiškimus, kad jis rado ginklų ir mobilųjį telefoną parke, kuriame praleido ankstesnę naktį.

F.Molinsas sakė, kad A.El Khazzani „Facebook“ paskyra buvo mįslingai išjungta šeštadienį, kitą dieną po sužlugdytos atakos.

Vienas teismų šaltinis sakė, kad A.El Khazzani taip pat kaltinamas dėl ginklų naudojimo taisyklių pažeidimų, susijusių su terorizmu, ir „priklausymu teroristinei asociacijai, siekiant organizuoti vieną arba kelis žalingus nusikaltimus“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)