Abu prezidentai apsikeitė trumpais komentarais, ruošdamiesi eiti pietauti kartu su kitais pasaulio lyderiais per ceremonijas, skirtas sąjungininkų pajėgų išsilaipinimo Normandijoje per Antrąjį pasaulinį karą 70-osioms metinėms, nurodė šaltinis.

JAV patarėjos nacionalinio saugumo reikalams pavaduotojas Benas Rhodesas  sakė, kad tas susitikimas Benuvilio pilyje truko 10–15 minučių.

„Prezidentas Obama ir prezidentas Putinas tikrai pasikalbėjo vienas su kitu lyderių pietų kuluaruose. Tai buvo neformalus pokalbis, ir visai ne oficialus dvišalis susitikimas“, – aiškino B.Rhodes said.

Jiedu susitiko pirmąkart nuo Ukrainos krizės pradžios; be to, tai buvo jų pirmasis asmeninis susitikimas nuo Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo Sankt Peterburge praėjusiais metais.

Reaguojant į Maskvos įvykdytą Krymo pusiasalio aneksiją ir Vakarų šalių įžvelgiamą V.Putino kišimąsi separatistinių neramumų apimtoje rytų Ukrainoje, Rusija buvo pašalinta iš aštuonių turtingųjų šalių klubo, taip pat tapo ekonominių bei diplomatinių sankcijų taikiniu.

B.Obama per trečiadienį Briuselyje surengtą pertvarkytą septynių pasaulio lyderių susitikimą sakė, kad jis pasiųs V.Putinui „tą pačią“ žinią – „jeigu Rusijos provokacijos tęsis, iš mūsų diskusijų čia yra aišku, jog G-7 (Didžiojo septyneto) šalys pasiruošusios įvesti papildomus kaštus“ Maskvai.

Obama ragina Putiną pasinaudoti proga sumažinti įtampą Ukrainoje

Prancūzijoje viešintis JAV prezidentas Barackas Obama penktadienį per neformalų pokalbį su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu paragino jį pasinaudoti galimybe sumažinti įtampą Ukrainoje, kurios vadovu buvo išrinktas šokolado magnatas Petro Porošenka, pranešė Baltieji rūmai.

„Prezidentas Obama aiškiai pareiškė, kad deeskalavimas priklauso nuo to, ar Rusija pripažins išrinktąjį prezidentą Porošenką teisėtu Ukrainos lyderiu, taip pat sustabdys ginklų ir atsargų gabenimą per sieną“ kaimyninės šalies rytiniame regione veikiantiems prorusiškiems separatistams, Baltųjų rūmų patarėjos nacionalinio saugumo reikalams pavaduotojas Benas Rhodesas sakė žurnalistams, atvykusiems su Amerikos lyderiu į sąjungininkų išsilaipinimo Normandijoje per Antrąjį pasaulinį karą 70-ųjų metinių minėjimą Prancūzijoje.

„Jeigu Rusija pasinaudos šia proga pripažinti naująją vyriausybę Kijeve ir su ja dirbti, prezidentas Obama nurodė, kad gali būti galimybių įtampai sumažinti“, – pridūrė jis.