„Aš nusprendžiau paklusti įstatymui, bet užtat iš namų išeisiu kaip įmanoma rečiau, – sako 32 metų amžiaus moteris. – Pripažįstu, kad Prancūzijos įstatymai yra galiojantys įstatymai, nors ir manau, kad yra kvaila bei neteisinga mane versti elgtis priešingai mano įsitikinimams“.

Tikimasi, kad dauguma Prancūzijos musulmonių moterų kaip ir Mariam, vilkinčių pilnai veidą dengiantį apdarą, paklus vadinamajam burkų draudimui, kuris įsigalioja pirmadienį.

Tačiau išlieka nemažai tam besipriešinančių asmenų. Šeštadienį policija suėmė 61 žmogų dėl nesankcionuotos demonstracijos Paryžiuje prieš burkų draudimą. Tarp jų buvo 20 moterų, vilkinčių nikabą – salafistų arba saudžių skraistę su siauru plyšiu akims.

Tarp protestuojančių ar norinčių protestuoti buvo ir saujelė islamo ekstremistų iš Didžiosios Britanijos ir Belgijos, tarp jų ir Anjemas Choudary, kuris anksčiau priklausė uždraustai grupuotei „Islam4UK“ ir yra ekstremistų pamokslininko Omaro Bakrio pasekėjas. A. Choudary buvo suimtas Prancūzijos pasienyje.

Jų įsitraukimas buvo politinis prezidento Nicolas Sarkozy laimėjimas ir didelio Prancūzijos nuosaikių musulmonų susinervinimo priežastis. Pastarieji mėgina atsiriboti tiek nuo burkų, tiek nuo burkų draudimo.

Įstatymas prieš veido dengimą viešose vietose, kurį Prancūzijos parlamentas priėmė praėjusį spalį, iš pradžių sulaukė tiek kairiųjų, tiek dešiniųjų prancūzų politikų palaikymo. Jis buvo vertinamas kaip moters teisių apsauga ir liberalių bei sekuliaristinių prancūzų visuomenės tradicijų atkartojimas. Jis taip pat suvokiamas kaip priemonė priešintis radikalių ir netolerantiškų islamo atšakų vystymuisi.