„Manau neteisinga tapatinti islamą su smurtu. Tai neteisinga ir tai nėra tiesa“, - po penkias dienas trukusio vizito Lenkijoje atgal į Romą skrisdamas sakė popiežius.

Pranciškus atsakė į klausimą dėl Romos katalikų kunigo nužudymo liepos 26-ąją. Devyniolikmečiai Abdelis Malikas Petitjeanas ir bendrininkas Adelis Kermiche'as praėjusį antradienį Sent Etjen diu Ruvrė miestelio bažnyčioje nutraukė pamaldas, paėmė įkaitų ir perrėžė 86-erių metų kunigui Jacqueso Hamelio gerklę. Už ataką atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“ (IS).

„Manau, kad beveik visose religijose visados yra maža fundamentalistų grupė. Mes turime jų“, - omenyje turėdamas katalikybę sakė Pranciškus. „Nenoriu kalbėti apie islamo smurtą, nes kiekvieną dieną skaitydamas laikraščius matau apie smurtą čia, Italijoje, - kažkas nužudė savo merginą, kažkas - savo anytą. Jei kalbu apie islamo smurtą, turiu kalbėti ir apie katalikų smurtą“, - mintis dėstė popiežius.

Popiežiaus manymu, yra daugybė terorizmo priežasčių. „Žinau, kad pavojinga tai sakyti, tačiau terorizmas auga, kai nėra jokio kito pasirinkimo, o pinigai, bet ne žmonės, yra sudievinami ir laikomi pasaulio ekonomikos centru. Tai pirmoji terorizmo forma, pagrindinis terorizmas prieš visą žmoniją“, - pridūrė popiežius.

Trečiadienį pradėjęs kelionę į Lenkiją Pranciškus teigė, kad kunigo nužudymas ir kitos atakos įrodo, kad pasaulyje vyksta karas, tačiau karo priežastis nėra religija.

Pranciškaus nuomone, ekonominių galimybių trūkumas Europoje jauniems žmonėms taip pat gali būti kaltinamas dėl terorizmo.