Perspėjimas skambėjo grėsmingai ir nuožmiai. „Jie (Ukrainos valdžia – red.) puikiai supranta tokių pareiškimų padarinius. Jeigu nutiks kažkas panašaus, jiems iš karto išauš „teismo diena“, tą pačią akimirką ir labai sunki, nuo kurios pasislėpti bus labai sudėtinga“, – teigiama D. Medvedevo perspėjime.

Šį grasinimą D. Medvedevas publikavo savo oficialiame „Telegram“ kanale. Tačiau po to, kai Ukrainos ginkluotosios pajėgos, nedarydamos jokių oficialių pareiškimų, surengė kelis smūgius kariniams objektams Kryme, buvusio Rusijos prezidento ir premjero įrašas iš interneto dingo, pastebi dialog.ua.

D. Medvedevas liepą pareiškė, kad jo šaliai „sisteminę grėsmę“ kelia Ukrainos ir NATO atsisakymas pripažinti Krymo pusiasalio aneksijos teisėtumą.

Rusija „turi teisę į prevencinę savigyną, to reikia nepamiršti“, – per susitikimą su veteranais sakė D. Medvedevas; jo žodžius citavo naujienų agentūra „Interfax“.

„Jei kuri nors kita valstybė – nesvarbu, ar tai būtų Ukraina, ar NATO šalys – mano, kad Krymas nepriklauso Rusijai, mums tai yra sisteminė grėsmė“, – pabrėžė buvęs rusų premjeras ir prezidentas. Pasak jo, kiekviena valstybė turi teisę imtis „prevencinių veiksmų karinei grėsmei pašalinti“.

Liepos pradžioje D.Medvedevas teigė, kad prasidėjus Maskvos invazijai į Ukrainą su Maskva „pradėta iš tikrųjų skaitytis“.

Tuo metu aukštas Ukrainos pareigūnas trečiadienį paragino „išmontuoti“ pagrindinį Maskvos tiltą, jungiantį Kremliaus kontroliuojamą Krymą su Rusijos žemynine dalimi, keliems išpuoliams pusiasalyje jau įvykus.

2018 metais Rusijos prezidento Vladimiro Putino iškilmingai atidarytas 19 km ilgio tiltas yra pagrindinis Maskvos karinis ir civilinis sausumos koridorius į pusiasalį, kurį ji 2014 metais atplėšė nuo Ukrainos.

„Šis tiltas yra neteisėtas objektas“, – socialinėje žiniasklaidoje pareiškė prezidento padėjėjas Mychailo Podoliakas.

Todėl jis „turi būti išmontuotas. Nesvarbu, kaip – savanoriškai ar ne“, – pridūrė jis, leisdamas suprasti, kad Kerčės tiltas gali tapti Ukrainos pajėgų kariniu taikiniu.

Rusijos karinius objektus pusiasalyje neseniai sukrėtė sprogimai, o Rusijos gynybos ministerija išpuolius pavadino „sabotažo“ aktu.

Ukraina viešai neprisiėmė atsakomybės už sprogimus, tačiau politiniai ir kariniai pareigūnai internete šmaikštavo apie incidentus ir leido suprasti, kad prie jų prisidėjo Ukrainos pajėgos.

Antradienio vakarą po sprogimų šaudmenų sandėlyje netoli Džankojaus kaimo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kreipimesi sakė, kad iš Krymo išvyksta rusų turistai, kurie suprato, kad „Krymas – ne jiems skirta vieta“.

Vėlyvą ketvirtadieniovakarą Kryme taip pat nebuvo ramu – skelbta apie nugriaudėjusius sprogimus.

Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas Oleksijus Arestovičius savo „Telegram“ kanale pakomentavo sprogimus okupuotame Kryme ir Belgorodo srityje. Anot jo, Rusijos okupuoto Krymo teritorijoje kaukė oro pavojaus sirenos.

„Belbeko oro bazė, Krymas, antskrydžiai. Oro pavojus Kerčėje. Oro pavojus Sevastopolyje. Belgorodo srityje sproginėja armijos, kariaujančios Iziumo kryptimi, šaudmenų sandėliai. Kaip suprantate, mes čia niekuo dėti. Rūkyti mažiau reikia“, – pakomentavo O. Arestovičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)