„Ką tik kalbėjau su partijos pirmininku Dmitrijumi Anatoljevičiumi Medvedevu. Jis susirgo, smarkiai kosėja, todėl negalėjo atvykti“, – sekmadienio vakarą susirinkusiesiems pranešė A. Turčakas.

Kokia yra D. Medvedevo negalavimo priežastis, sekretorius nepatikslino.

Tai tradicinis formatas rinkimų metu: „Vieningosios Rusijos“ lyderis atvažiuoja į partijos būstinę ir padaro preliminarias rinkimų kampanijos išvadas.

Su D. Medvedevu videoryšiu paprastai bendrauja „Vieningosios Rusijos“ regioninių padalinių atstovai: pateikia informaciją apie rinkimų eigą, balsų skaičiavimą ir preliminarius rezultatus. Nuo tada, kai buvo sugalvotas toks rinkimų aptarimo formatas, partijos pirmininkas visada dalyvaudavo.

Į „Vieningosios Rusijos“ štabą dėl nežinomų priežasčių neatvyko ir gynybos ministras Sergejus Šoigu bei užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, kurie puikavosi partijos rinkimų sąrašo viršuje.

Delfi primena, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pranešė, kad koronavirusinė infekcija nustatyta kelioms dešimtims jo aplinkos žmonių.

„Žinote, kad, deja, buvau priverstas paskutinę minutę atšaukti savo vizitą į Dušanbę. Labai apgailestauju. Tačiau tai susiję su tuo, kad mano artimiausioje aplinkoje, kaip žinote, buvo išaiškinti užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Ne vienas, ne du, kelios dešimtys“, – sakė V. Putinas.

„Dabar tenka kelias dienas laikytis saviizoliacijos režimo“, – sakė jis.

Anksčiau praėjusią savaitę Kremlius pranešė, kad V. Putinas izoliavosi nustačius kelis COVID-19 atvejus jo aplinkoje, bet yra „visiškai sveikas“. Prezidentas yra pasiskiepijęs rusiška vakcina „Sputnik V“.

Pasak Kremliaus atstovo Dmitrijaus Peskovo, daugiausia užsikrėtusiųjų – valstybės vadovo saugumą ir sklandų darbą užtikrinantys darbuotojai.

„Kažkas buvo užsikrėtęs, ir, kadangi grupės viduje bendraujama, užsikrėtė nemažas skaičius žmonių“, – aiškino jis.

D. Peskovas sakė, kad tie darbuotojai veikiausiai užsikrėtė anksčiau šį mėnesį, visi jie serga lengva COVID-19 forma.

„Nežinau nė apie vieną sunkų atvejį“, – tvirtino jis žurnalistams ir pridūrė, kad žmonių, užtikrinančių prezidento saugumą ir sklandų darbą, šiuo metu pakanka.

V. Putiną remianti partija „Vieningoji Rusija“ tvirtai laimi rinkimus į Valstybės Dūmą, rodo anksti pirmadienį Centrinės rinkimų komisijos (CRK) paskelbti naujausi balsų skaičiavimo duomenys.

Suskaičiavus balsalapius 50,02 proc. rinkimų apylinkių paaiškėjo, kad „Vieningoji Rusija“ gauna 46,11 proc. balsų.

Tuo metu suskaičiavus 50,11 proc. vienmandačių apylinkių balsų pareigūnai paskelbė, kad „Vieningosios Rusijos“ kandidatai turėtų gauti 87,78 proc. arba 193 mandatus.

Atsižvelgiant, kad partija gali gauti papildomų mandatai nugalėtojams proporcingai perskirsčius balsus, atiduotus į parlamentą nepatekusioms partijoms, „Vieningoji Rusija“ pretenduoja užimti daugiau kaip 300 iš 450 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose. Tokiu atveju partija įgytų konstitucinę daugumą.

Tikėtina, kad į Valstybės Dūmą pateks dar keturios partijos: komunistai (KPRF), gavę apie 21,4 proc. balsų, nacionalistinė Liberalų demokratų partija (LDPR) su 8,07 proc. balsų, aljansas „Teisingoji Rusija – Patriotai – Už tiesą“ (7,62 proc.), taip pat parlamento rinkimų naujokė partija „Naujieji žmonės“, surinkusi apie 5,97 proc. balsų.

Rinkimai į Valstybės Dūmą vyko rugsėjo 17–19 dienomis.

Deputatai renkami pagal mišrią sistemą: 225 vietos bus paskirstytos proporcingai pagal partijų sąrašus, o likusius mandatus gaus vienmandatėse apylinkėse išrinkti kandidatai.

Ankstesniuose rinkimuose į Valstybės Dūmą 2016 metais „Vieningoji Rusija“ surinko 54,2 proc., o komunistai 13,3 proc. balsų.

Rinkimai vyko valdžiai šiemet ėmusis precedento neturinčių represijų prieš opoziciją. Garsiausias Rusijos valdžios kritikas Aleksejus Navalnas šiuo metu yra kalėjime, o jo organizacija buvo uždrausta kaip „ekstremistinė“.

Prieš savaitgalį vykusius rinkimus visi pagrindiniai A. Navalno sąjungininkai buvo suimti arba išvyko iš šalies, o bet kam, siejamam su jo organizacija, buvo uždrausta dalyvauti parlamento ir vietos valdžios rinkimuose.

Rusijos valdžios institucijos ėmėsi drastiškų priemonių pašalinti A. Navalno „Išmanaus balsavimo“ programėlę, kurioje opozicijos šalininkams buvo nurodoma, už kuriuos kandidatus reikėtų balsuoti, kad jie įveiktų su Kremliumi siejamus politikus.

Balsavimą temdė įtarimai dėl plačiai paplitusio sukčiavimo.
Pirmąją balsavimo dieną, penktadienį, nepriklausomi stebėtojai iš rinkėjų teisių organizacijos „Golos“ užfiksavo apie 2 000 procedūrinių pažeidimų, daugiausia nuotraukų ir vaizdo įrašų darymo, kurie dažnai reiškia, kad balsai yra perkami.

Pasak „Golos“ ataskaitos, ypač paplitęs buvo masinis uniformuotų žmonių atvykimas balsuoti, o tai leidžia manyti, kad vyriausybė sutelkė visus valstybės tarnautojus, siekdama užtikrinti valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ pergalę.

Buvo gauta pranešimų apie kelis kartus balsavusius žmones, taip pat buvo dešimtys pranešimų apie balsavimo biuletenių klastojimo atvejus.

„Tai buvo siaubinga diena. Purvina ir nemaloni“, – „Twitter“ tinkle rašė Sankt Peterburgo vietos politikė Irina Fatjanova.

Tačiau Centrinė rinkimų komisija atsisakė nagrinėti skundus ir, anot „Golos“, juos tiesiog suplėšė.

Centrinės rinkimų komisijos vadovė Ella Pamfilova, priešingai, penktadienį gyrė balsavimo organizavimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (313)