Priemonės pavadintos „mes esame su jumis“. Pateikiama 11 skubių žingsnių, tarp kurių ir speciali telefono linija, o meksikiečiai įspėjami „vengti konfliktinių situacijų“.

Šio žingsnio imtasi po respublikono Donaldo Trumpo pergalės JAV prezidento rinkimuose. Daugeliui JAV gyvenančių meksikiečių susirūpinimą kelią nekilnojamojo turto magnato D. Trumpo planas deportuoti milijonus dokumentų neturinčių migrantų.

Meksikos užsienio reikalų ministerijos pranešime ispanų kalba tiesiogiai nėra minimas D. Trumpas ar jo pergalė, tačiau šis pranešimas pasirodė praėjus tik kelioms dienoms po to, kai išrinktasis JAV prezidentas sakė, kad vos tik perėmęs prezidento pareigas deportuos ar įkalins iki trijų milijonų dokumentų neturinčių migrantų.

Meksikiečiai sudaro didelį procentą iš apytikriai 11 mln. dokumentų neturinčių migrantų Jungtinėse Valstijose.

Meksikos užsienio reikalų ministerija teigia, kad savo konsulatuose padidins susitikimų nustatytu laiku skaičių, siekiant užtikrinti, kad Meksikos piliečiai gautų savo dokumentus, pavyzdžiui, pasus ar gimimo liudijimus. Ministerijos teigimu, ji taip pat įdiegs programėles, kuriose bus pateikiama informacija apie migracijos klausimus ir kontaktinė Meksikos konsulatų Jungtinėse Valstijose informacija.

Be to, visiems meksikiečiams JAV bus prieinama visą parą veikianti speciali telefono linija, kuria bus atsakoma į klausimus apie imigracijos priemones arba galima bus pranešti apie bet kokius incidentus.

Daugelis meksikiečių Jungtinėse Valstijose bijo, kad D. Trumpo pažadas deportuoti arba įkalinti dokumentų neturinčius migrantus vos tik perėmus JAV prezidento postą lems tai, kad padaugės diskriminacijos prieš juos.