Į tas taisykles beveik niekas neatkreipė dėmesio, kai jos birželį buvo paskelbtos JAV gynybos departamento naujame Karo įstatymų vadove – teisinių rekomendacijų rinkinyje, skirtame karo vadams ir kitiems Amerikos kariuomenės veikėjams.

Tačiau pirmadienį dienraštis „The New York Times“ pasmerkė tas taisykles ir paragino jas atšaukti, perspėdamas, kad dėl tokių rekomendacijų ginkluotus konfliktus nušviečiančių žurnalistų darbas taptų „pavojingesnis, keblus ir veikiamas cenzūros“.

Vadovėlio skyriuje apie elgesį su žurnalistais sakoma, kad apskritai jie laikytini civiliais, kurie turi būti saugomi nuo atakų.

Tačiau kai kuriais atvejais, kurie ten nėra aiškiai įvardyti, žurnalistai gali būti laikomi „neprivilegijuotais karo dalyviais“ – tokiais pačiais, kaip partizanai arba tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ nariai.

„Karinių operacijų nušvietimas gali būti labai panašus į žvalgybos informacijos rinkimą ar netgi šnipinėjimą“, – sakoma vadovėlyje.

„Žurnalistui, kuris veikia kaip šnipas, gali būti taikomos saugumo priemonės arba bausmė, jeigu jis sučiumpamas. Kad nebūtų supainioti su šnipais, žurnalistai turėtų veikti atvirai, turėdami atitinkamų institucijų leidimą“, – sakoma rekomendacijose.

Be to, tame vadovėlyje palaikoma žurnalistų darbo cenzūra.

„Šalims gali reikėti cenzūruoti žurnalistų darbą arba taikyti kitas saugumo priemones, kad žurnalistai neatskleistų priešui jautrios informacijos, – sakoma naujose taisyklėse. – Pagal karo įstatymus žurnalistai neturi jokių išskirtinių teisių patekti į šalių teritorijas be jų sutikimo arba patekti į karinių operacijų teritorijų be šalies, vykdančios tas operacijas, sutikimo.“

„Didelė žala žiniasklaidos laisvei“

„The New York Times“ perspėjo, kad tų taisyklių taikymas padarytų „didelę žalą žiniasklaidos laisvei“.

„Autoritariniai lyderiai visame pasaulyje galėtų jomis remtis, rodydami, kad jų despotiškas elgesys su žurnalistais, tarp jų amerikiečiais, iš esmės atitinka standartus, nustatytus Jungtinių Valstijų vyriausybės“, – pažymėjo dienraštis.

Žurnalistikos susiejimas su šnipinėjimu palaikytų autoritarinių vyriausybių propagandos pastangas diskredituoti Vakarų šalių žurnalistus, kurie galėtų būti neteisingai kaltinami esantys šnipai.

Dienraštis taip pat kritikavo naujųjų rekomendacijų punktą, sakantį, kad karo žurnalistai gali veikti tik gavę „atitinkamų institucijų“ leidimą, ir aptakius pareiškimus dėl būtinybės cenzūruoti jų darbą, kad priešui nebūtų atskleista jautri informacija.

„Šis nekvalifikuotas pareiškimas atrodo prieštaraujantis Amerikos konstitucinei ir precedentinei teisei, taip pat suteikia parankų atramos tašką kitoms šalims, kurios nuolat cenzūruoja žiniasklaidą“, – rašo „The New York Times“.

Komitetas žurnalistams ginti (Committee to Protect Journalist, CPJ) taip pat kritikavo šias rekomendacijas, praeitą mėnesį perspėjęs apie jų neigiamą poveikį tuo metu, kai konfliktuose nuo Ukrainos iki Kongo suimamų arba nužudomų žurnalistų skaičius muša rekordus.

„Tuo metu kai labiausiai reikalinga tarptautinė lyderystė žmogaus teisių ir žiniasklaidos laisvės srityje, Pentagonas išleido jam vienam pravartų dokumentą, kuris, deja, padeda nuleisti kartelę žemyn“, – sakoma CPJ pranešime.