„Pajėgos, kurias matome išdėstytas prie sienos, yra ypač pajėgios, turbūt pajėgesnės, letalesnės už visa, ką matėme iki šiol“, – žurnalistams sakė Pentagono atstovas pulkininkas Stevenas Warrenas (Stivenas Vorenas), kuris nurodė, kad ten dislokuota daugiau kaip 10 tūkst. Rusijos karių.

NATO ragina Rusiją atitraukti pajėgas iš Ukrainos ir liautis rėmus separatistus

NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas ketvirtadienį Kremliui pasakė atitraukti Rusijos pajėgas iš Ukrainos ir liautis rėmus separatistus Rytų Ukrainoje.

„Raginame Rusiją nutraukti savo neteisėtą ir pačios paskelbtą Krymo aneksiją“, – sakė A.F.Rasmussenas per susitikimą su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka, kuris buvo surengtas per NATO viršūnių susitikimą netoli Velso miesto Niuporto.

„Raginame Rusiją atitraukti savo karius iš Ukrainos ir sustabdyti ginklų, kovotojų ir lėšų separatistams srautą, – sakė A.F.Rasmussenas. – Raginame Rusiją atsitraukti nuo konfrontacijos ir eiti taikos keliu“.

S. Lavrovas „išreiškė viltį“

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį su kolegomis iš Prancūzijos ir Vokietijos aptarė pasiūlymus dėl ugnies nutraukimo Rytų Ukrainoje ir akcentavo būtinybę pasinaudoti postūmiu konfliktui užbaigti, Kijeve ir tarp prorusiškų separatistų.

S.Lavrovas ir prancūzų užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas  „išreiškė viltį“, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasiūlytas ugnies nutraukimas padės suburti konflikto šalis per penktadienio derybas Minske, sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos (URM) pareiškime.

Jame nurodoma, kad S.Lavrovas ir vokiečių ministras Frankas-Walteris Steinmeieris  „akcentavo, kaip svarbu vengti bet kokių veiksmų, kurie galėtų pakirsti šią pozityvią tendenciją“.

Kaip nurodoma BBC tinklalapyje, Rusijos URM pareiškė, kad Rusijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai palaiko Kijevo pastangas nutraukti ugnį Ukrainos rytuose.

„Buvo pareikštas visiškas palaikymas pastarųjų dienų pastangoms užtikrinti susitarimą tarp Kijevo ir pašauktinių (separatistų) Ukrainos pietryčiuose dėl ugnies nutraukimo, sunkiosios ginkluotės ir aviacijos nenaudojimo“, – sakoma Rusijos URM pranešime.

Tuo tarpu Vokietijos ministras F.W.Steinmeieris vokiečių žiniasklaidai pasakė, kad „Ukrainos prezidentui, ir ypač Rusijos prezidentui, tenka šioje situacijoje didžiausia atsakomybė, ne tik savo liaudžiai, bet ir visai Europai“.