Daugiau kaip tūkstantis deglo nešėjų neš ugnį per olimpiados varžybų zonas Pekine ir kaimyniniame Džangdziakou mieste, kuriame vyks slidinėjimo ir šuolių su slidėmis varžybos.

Olimpiados atidarymo ceremonija vyks penktadienį.

Dėl koronaviruso pandemijos olimpinio deglo nešimo estafetės žiūrovų skaičius bus griežtai apribotas. Valdžia ragina žmones stebėti estafetę internetu, užuot bandžius išvysti ugnį gyvai.

Laikraštis „Beijing Daily“ pranešė, kad pirmieji deglą nešė Luo Zhihuanas (Luo Džihuanas) – 80-metis buvęs greitojo čiuožimo atstovas, 1963 metais iškovojęs Kinijai pirmąjį žiemos sporto pasaulio čempiono titulą, astronautas Jing Haipengas (Dzing Haipengas) ir Mėnulio tyrimų zondo „Chang'e 1“ kūrėjas Ye Peijianas (Je Peidzianas).

Deglo kelionė į Pekiną prasidėjo spalį. Per ugnies įžiebimo ceremoniją istoriniame Olimpijos mieste Graikijoje aktyvistai išskleidė plakatus su užrašais, kaltinančiais Kiniją žmogaus teisių pažeidimais.

Virtinė šalių, tarp jų JAV, Australija, Jungtinė Karalystė ir Kanada, paskelbė Pekino žaidynių diplomatinį boikotą, protestuodamos prieš Kinijos elgesį su uigūrais ir kitomis daugiausia musulmoniškomis mažumomis Sindziango regione, taip pat politines represijas Honkonge.

Pekinas pasmerkė boikotą ir yra pasiryžęs surengti olimpiadą, pagerinsiančią šalies tarptautinę reputaciją.

Kinija vienintelė iš didžiųjų pasaulio pasaulio ekonomikų vis dar laikosi „nulinės COVID-19 tolerancijos“ strategijos ir deda visas pastangas iki minimumo sumažinti infekcijos išplitimo riziką per olimpiadą.

Žaidynės vyks uždarame „burbule“, o dalyviams bus draudžiama turėti kontaktų su vietos visuomene.

Olimpiados pareigūnas Cai Qi (Cai Či) prieš deglo nešimo estafetę, truksiančią tris dienas, išreiškė viltį, kad šios žaidynės padės „išsklaidyti pandemijos niūrumą“.

Olimpinė ugnis atkeliavo į Kiniją spalį, iki žaidynių likus kiek daugiau nei 100 dienų. Sulaužant tradiciją Graikijos teritorijoje dėl pandemijos olimpinio deglo nešimo estafetės nebuvo.

Olimpinės ugnies nešimo estafetės maršrutas drieksis per tokius garsius objektus kaip Vasaros rūmų kompleksas Pekine ir Didžiosios kinų sienos atkarpa.

2022-ųjų žiemos olimpiados atidarymo ir uždarymo ceremonijos vyks Pekino olimpiniame stadione, vadinamame „Paukščio lizdu“. Šioje arenoje vyko ir 2008 metų olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)