„Šiandien tuos „kiborgus“ išginsiu ten, kur jie žudė žmonės, tegul žmonės mato, prieš ką mes kovojame. Deja, negaliu visų iššaudyti. Šiandien jie visi pėsčiomis eis nuo oro uosto iki šios viešojo transporto stotelės ir paprašys visų atleidimo“, – pareiškė A. Zacharčenka.

Netrukus pasirodė informacija, kad į Donecko gatves separatistai išvijo ukrainiečių karius, paimtus į nelaisvę.

Apie tai socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė „Novosti Donbasa“.

Prorusiški separatistai ketvirtadienį savo bastiono Donecko gatvėmis vedė maždaug 20 sučiuptų Ukrainos armijos karių, stebint įtūžusiems vietos gyventojams po incidento, kai buvo apšaudyta visuomeninio transporto stotelė.

Dešimtys Donecko gyventojų atsiliepė į separatistų valdžios raginimą ateiti ir pasižiūrėti į belaisvius, kurie buvo atvesti į to smūgio vietą ir į kuriuos žmonės, juos plūsdami, svaidė šukes.

Tuo tarpu Ukrainos antiteroristinės operacijos (ATO) atstovas Andrijus Lysenka, pareiškė, kad į minėtą stotelę pataikė minosvaidžio sviedinys iš įrenginio, vežioto automobiliu Donecko gatvėmis.

„Remiantis pirmine informacija, teroristai šaudė iš minosvaidžio, judėjo miestu. Pabrėžiame, kad artimiausios ATO pajėgų pozicijos yra Peskų kaime; vadinasi, tragedijos vieta yra už tokio tipo Ukrainos artilerijos veikimo ribų“, – sakė A.Lysenka per spaudos konferenciją ketvirtadienį Kijeve.

Skelbiama, kad, remiantis skirtingais duomenimis, apšaudžius viešojo transporto stotelę, galėjo žūti nuo 9 iki 15 žmonių.

Skelbiama, kad tragedija įvyko sausio 22 dienos 9 valandą ryto. Stotelė buvo apšaudyta iš minosvaidžio, kuris buvo paslėptas autobusiuke.

Ukrainos gynybos ministerija skelbia, kad stotelę apšaudė separatistai.

„Viešasis transportas buvo apšaudytas iš tos pusės, kur vyko susirėmimai. Vieta, kur buvo apšaudytas troleibusas, yra už 15 kilometrų nuo ten, kur yra Ukrainos pajėgos“, – teigiama ministerijos pareiškime.

„Gromadskovo TV“ žurnalistas Aleksejus Macuka rašo, kad tokia paslėpto minosvaidžio taktika buvo naudojama ir prieš tris dienas Donecko rajone.

Pranešama, kad separatistai ir seniau įkaitus yra vedę vadinamuoju „gėdos koridoriumi“.

Aleksandras Zacharčenka

„Kiborgui“ jau surengė „teismą“

Sausio 22 dieną Donecke „Donecko liaudies respublikos“ separatistai po viešojo transporto stotelės apšaudymo, per kurį žuvo mažiausiai septyni taikūs gyventojai, surengė savą teismą vienam iš Donecko oro uosto gynėjų – vadinamajam „kiborgui“.

Jis buvo apkaltintas taikių žmonių nužudymu, skelbia news.liga.net.

Vaizdo įrašą internete paskelbė patys separatistai.

Įraše matoma, kaip separatistai, kurstomi propagandininkų iš Rusijos, Ukrainos „kiborgą“ kaltina nekaltų žmonių žudynėmis.

Atsiranda tokių, kurie drįsta vyrui smogti. Netrukus separatistai Donecko oro uosto gynėją nutempia į automobilį.

Anksčiau Ukrainos gynybos ministerija pareiškė, kad Donecke į autobusą šaudė separatistai, prokuratūra išpuolį vertina kaip teroristinį.

Ukraina kaltina separatistus ir Rusiją

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas ketvirtadienį pareiškė, kad Rusijai tenka atsakomybė dėl tragedijos rytiniame Donecko mieste, kai galingas sprogimas užmušė mažiausiai 13 žmonių troleibusų stotelėje to prorusiškų separatistų bastiono centre.

Kijevo kariškiai kiek anksčiau apkaltino Kremliaus palaikomus separatistus dėl šios atakos, kuri buvo jau antras panašus incidentas per pastarąsias dvi savaites.

„Ketvirtadienį teroristai subombardavo troleibusą Donecke“, – sakoma Ukrainos gynybos ministerijos pranešime.

„Teroristai pašaudė keleivinę transporto priemonę iš miesto gyvenamųjų rajonų, kontroliuojamų neteisėtų sukarintų grupuočių“, – rašoma jame.

Tuo tarpu premjeras A.Jaceniukas pareiškė, kad Rusijai tenka tokia pati kaltė, nes ji aprūpina separatistus sunkiaisiais ginklais ir siunčia jiems į pagalbą savo karius, nors Maskva tokius kaltinimus griežtai neigia.

„Rusijos teroristai vėl įvykdė šiurpų veiksmą prieš žmogiškumą, – sakoma premjero pareiškime, paskelbtame vyriausybės tinklalapyje. – Ir atsakomybė dėl to tenka Rusijos Federacijai.“

Ukraina jau devynis mėnesius vykstančią karinę kampaniją rytiniame pramonės rajone vadina „antiteroristine operacija“, kuri yra dalis platesnės pasaulinės kovos prieš radikalius ekstremistus.

Tuo tarpu Kremlius ją įvardija kaip „baudžiamąją operaciją“, kuria Kijevas esą mėgina nubausti tame regione gyvenančius etninius rusus už pastangas užmegzti glaudesnius ryšius su Maskva.

A.Jaceniukas pažymėjo, kad karas, kuris, pasak tarptautinių stebėtojų, nusinešė jau per 5 tūkst. žmonių gyvybių, gali būti sustabdytas tik „pašalinus Rusijos pajėgas ir Rusijos banditus iš Ukrainos teritorijos“.

„Diversantai“

Tuo tarpu separatistų paskelbtos „Donecko liaudies respublikos“ Gynybos ministerija ketvirtadienį paskelbė, kad sukilėliai suėmė grupę „diversantų“, kaltinamų dėl išpuolio troleibusų stotelėje į pietus nuo miesto centro esančiame rajone.

„Sulaikyti asmenys, susiję su diversija Donecko Lenino rajone“, – vieną neįvardytą separatistų atstovą citavo Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

Incidento liudininkai tvirtino, kad ta stotelė buvo apšaudyta minosvaidžių sviediniais.

Skelbiama prieštaringų pranešimų apie šios atakos aukų skaičių. Donecko medikai anksčiau pranešė, kad per ją žuvo 13 žmonių, o dar 20 buvo sužeisti – dauguma sunkiai. Kitais duomenimis, žuvo devyni žmonės.

Rusija: ataka prieš civilius Donecke yra Ukrainos pajėgų „šiurkšti provokacija“

Rusijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį pasmerkė civilių gyvybių nusinešusį išpuolį prorusiškų sukilėlių kontroliuojamame Ukrainos rytiniame Donecko mieste, vadindama jį Kijevo vyriausybės pajėgų „šiurkščia provokacija“.

„Šį įvykį laikome nusikaltimu žmoniškumui, šiurkščia provokacija, kuria siekiama sužlugdyti pastangas taikiai sureguliuoti Ukrainos krizę, pažangą, pasiektą ką tik pasibaigusiame ... Rusijos, Vokietijos, Ukrainos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrų susitikime“, – sakoma pranešime, paskelbtame Rusijos URM tinklalapyje.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareikalavo nedelsiant ištirti šį incidentą.

„Reikalaujame Donecke įvykdytą nusikaltimą nedelsiant ištirti, dalyvaujant ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai). Turi būti padaryta viskas, kad Kijevas liautųsi šaudęs į pietryčių Ukrainos miestus ir būtų išvengta naujų beprasmių civilių aukų“, – sakė jis.

Sergejus Lavrovas