„Kinijai nėra jokios priežasties panaudoti tai kaip dingstį perdėtai reaguoti ar imtis prievartos prieš Taivaną“, – žurnalistams sakė anonimiškumo pageidavęs pareigūnas. Jo žodžiais, tai, kad Taivano prezidentė užsuks į JAV, „visiškai atitinka JAV politiką ir dešimtmečių praktiką“.

Pasak Taivano užsienio reikalų ministerijos, Tsai Ing-wen trečiadienį išvyko iš Taivano į 10 dienų kelionę, o pakeliui ir atgal iš Gvatemalos ir Belizo sustos Niujorke bei Los Andžele. Šios dvi Centrinės Amerikos šalys oficialiai pripažįsta Taivaną, o ne Kiniją, tokių valstybių yra 13.

Pagal „vienos Kinijos“ principą jokia šalis negali palaikyti oficialių diplomatinių santykių tiek su Kinija, tiek su Taivanu. Anksčiau į tokius sustojimus Jungtinėse Amerikos Valstijose ilgų skrydžių metu buvo kreipiama mažai dėmesio, bet šiemet, didėjant įtampai tarp JAV ir Kinijos, jie stebimi daug atidžiau.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas Kevinas McCarthy svarsto galimybę susitikti su Tsai Ing-wen per jos viešnagę Los Andžele. Tai pykdo Kinijos pareigūnus. JAV atstovai tikina, kad šalies pozicija „nepasikeitė“ – JAV pripažįsta Kiniją, o ne Taivaną, nors tvirtina, kad sala turi teisę išlaikyti demokratinį valdymą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją