Nuo Rusijos įsiveržimo vasario pabaigoje daugiau nei penki milijonai žmonių pabėgo iš karo draskomos Ukrainos, dauguma jų kirto sieną į Lenkiją. Aplinkinės šalys taip pat priėmė savo dalį pabėgėlių, įskaitant Čekiją, kuri nuo konflikto pradžios ukrainiečiams išdavė 300 tūkst. laikinų vizų.

„Dabartinė krizė yra išskirtinė ir negalime numatyti jos galutinio poveikio mūsų ekonomikai“, – sakoma Čekijos ministro pirmininko pavaduotojo Ivano Bartoso pranešime. „Todėl turime prašyti papildomų lėšų ES narėms, priimančioms didelį skaičių Ukrainos pabėgėlių“.

Aptariamos šalys, visos ES narės, yra Bulgarija, Čekija, Vengrija, Lenkija, Rumunija, Slovakija ir Baltijos šalių trijulė Estija, Latvija ir Lietuva.

Pareiškime nenurodyta, kokios konkrečios sumos jos prašys iki mėnesio pabaigos. I. Bartosas pridūrė, kad šalys taip pat ragina „skubiai patvirtinti naujojo 2021–2027 m. biudžetinio laikotarpio programas, kad projektai, padedantys pabėgėliams Vidurio ir Rytų Europoje, būtų kuo greičiau pradėti kompensuoti“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją