Jo teigimu, EP Užsienio reikalų komisija patvirtino taip vadinamąjį Juodosios jūros raportą – Juodosios jūros baseino karinės-strateginės situacijos rezoliucijos projektą, kuriame teigiama, kad Rusija vykdė mokymus, kuriuose buvo repetuojamas branduolinis į Lenkiją nutaikytas smūgis, praneša charter96.org.

ES ir Rusijos santykiai šiuo metu blogiausi. Apie tai liudija ir pirmadienį Europos Parlamento Užsienio reikalų komisijos priimtas taip vadinamasis Juodosios jūros raportas, kuriame teigiama, kad Rusija vykdė mokymus, kuriuose buvo repetuojamas branduolinis į mūsų šalį nukreiptas smūgis. Šis dokumentas labai skeptiškas Rusijos atžvilgiu, tai griežto ES kurso tęsinys“, – sakė R. Czarneckis.

Jis pabrėžė, kad daugumos ES šalių narių vadovų atsisakymas vykti į Pergalės dienos minėjimą Maskvoje gegužės 9 d. skaudžiai smogė rusams ir tai buvo teisingas ES ėjimas.

Jis taip pat paaiškino, kad Rusijai Pergalės dienos minėjimas visada buvo itin reikšmingas, o karo pabaigos jubiliejiniai minėjimai visada tapdavo puikia proga pademonstruoti galią ir tai, kad derėtų atsižvelgti į Maskvos nuomonę.

Dar visai neseniai Vakarų vadovai atsižvelgdavo į šią nuomonę ir atvykdavo į Maskvą. Šį kartą viskas kitaip. V. Putinas tikėjosi pozicijos sušvelninimo dėl Rusijos, bet klydo.

Lenkijos žiniasklaidos pateikiama informacija, Maskva jungtiniuose mokymuose Baltarusijoje repetavo branduolinio smūgio prieš Lenkiją scenarijų.

Šie mokymai vyko 2009 ir 2013 m. Juose dalyvavo tūkstančiai Rusijos karių. Be prevencinio branduolinio smūgio taip pat buvo repetuojami ir lenkų mažumos „sukilimo malšinimo“ manevrai, o taip pat ir Rusijos bei Baltarusijos kariuomenių įsiveržimas į Baltijos valstybių teritoriją judant Kaliningrado srities link.