Kaip galima teigti remiantis informacija, kurią suteikė šaltiniai iš Šiaurės Korėjos, Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) valdymo metais beveik 200 mln. dolerių (508 mln. Lt) buvo išleista 3200 paminklinių lentų, 400 mozaikų ir dviem 23 metrų aukščio Kim Il Sungo (Kim Ir Seno) ir Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro) statuloms, kurios atsirado priešais Mansuade teatrą Pchenjane.

Dar 300 mln. dolerių (762 mln.) atiteko 40 stambių valstybei priklausančių objektų, kuriems suteikti valdančiosios šeimos narių vardai, statyboms. Vienas iš tokių itin brangiai kainavusių projektų – Masiko slidinėjimo kurortas. Taip pat minimi ir jodinėjimo bei sporto kompleksai bei kitos visuomenei skirtos erdvės, skelbia „RIA Novosti“.

Šiaurės Korėjos specialistai ir analitikai pažymi, jog, analizuojant vidaus situaciją Šiaurės Korėjoje, labai svarbu detaliai pasidomėti vidaus problemomis, o ne kreipti daug dėmesio į Pchenjano norą pasirodyti kitiems.

Pavyzdžiui, straipsnio autoriai pažymi, jog toks Šiaurės Korėjos valdžios noras švaistytis didelėmis sumomis pinigų, kai šalies finansinė padėtis itin sunki, iš šono atrodo labai keistai. 2011 metais į Kiniją Šiaurės Korėja eksportavo mineralinių išteklių už 1,46 mlrd. dolerių (3,71 mlrd. Lt), 2012 metais šis skaičius siekė 1,45 mlrd. dolerių (3,69 mlrd. Lt). Per devynis 2013 metų mėnesius iš eksporto Šiaurės Korėja uždirbo vos 1,25 mlrd. dolerių (3018 mlrd. Lt). Kinija – pagrindinė ir svarbiausia Šiaurės Korėjos sąjungininkė.

Priminsime, jog Šiaurės Korėjoje garbinami ne tik mirę šalies lyderiai. Maždaug prieš metus ant vienos šalies kalvos atsirado iš 20 metrų aukščio raidžių sudėtas propagandinis šūkis, šlovinantis dabartinį valstybės vadovą Kim Jong Uną. 548 metrų ilgio plakatas skelbia: „Tegyvuoja generolas Kim Jong Unas, skaisčioji saulė!“. Plakatas toks didelis, jog matomas net iš kosmoso.

Kim Jong Unas Šiaurės Korėjai pradėjo vadovauti po tėvo Kim Jong Ilo mirties 2011 metų gruodį.