Jose Rodrigo Arechiga-Gamboa, dar žinomas pravarde „Kinijos Juodligė“ (El Chino Antrax) ir Norberto Sicairoso-Garcios slapyvardžiu, buvo suimtas pirmadienį Schipholio oro uoste Amsterdame, sakoma Kalifornijos pietinio rajono federalinės prokuratūros San Diege pranešime.

San Diego federalinio teismo didžioji žiuri gruodžio 20-ąją pateikė neviešinamą kaltinamąjį aktą, kuriame J.R.Arechiga-Gamboa kaltinamas sąmokslu įvežti į šalį ir platinti draudžiamas medžiagas. Tą pačią dieną buvo išduotas arešto orderis.

J.R.Arechiga-Gamboa buvos suimtas oro uoste, prisidengęs „išgalvotu vardu, kai išlipo iš (oro bendrovės) KLM 686-ojo reiso lėktuvo, atskridusio iš Meksiko, Meksikoje, į Amsterdamą“, sakoma pranešime.

JAV pareigūnai sieks, kad jis būtų išduotas ir stotų prieš teismą pietų Kalifornijoje.

Sinaloa kartelio, kurio pavadinimas susijęs su Meksikos vakarine Sinaloa valstija, pagrindinis lyderis yra Joaquinas Guzmanas, pravarde „Neužauga“ (El Chapo).

J.Guzmanas 2001 metais pabėgo iš vieno kalėjimo Meksikoje ir dabar yra vienas iš labiausiai JAV teisėsaugos ieškomų narkotikų kontrabandininkų. Žurnalas „Forbes“ jį yra įvardijęs įtakingiausiu pasaulyje nusikaltėliu.

Su organizuotu nusikalstamumu susijęs smurtas pareikalavo jau daugiau nei 77 tūkst. gyvybių Meksikoje nuo 2006 metų, kai atėjęs į valdžią ankstesnis šalies prezidentas Felipe Calderonas paskelbė karą narkotikų karteliams.