Penktadienis yra 226-oji derybų dėl koalicijos diena. Tai – ilgiausias tokių derybų laikotarpis šalies istorijoje, o pabaigos dar nematyti.

Dėl dabartinės koalicijos darbo tąsos šiuo metu derasi keturios partijos su premjeru Marku Rutte priešakyje. Pasak M. Ruttes, pagrindinis derybų etapas dar tik prasidėjo, ir jis teigė nesitikįs greitų rezultatų. „Dar yra daug ką nuveikti“, – sakė jis.

Ankstesnis 225 dienų rekordas buvo pasiektas 2017 m., kai politikai derėjosi dėl trečiosios M. Ruttes vyriausybės formavimo.

Pasaulio rekordas priklauso kaimyninei Belgijai, kai 2010–2011 m. šaliai prireikė 541 dienos vyriausybei suformuoti.

Nyderlanduose parlamento rinkimai šiemet vyko kovo 17 d. Juose daugiausiai balsų surinko M. Ruttes centro dešinioji Liaudies partija už laisvę ir demokratiją (VVD), o taip pat gerai pasirodė ir centro kairioji partija D66, tačiau daugumos koalicijai reikalingos mažiausiai keturios partijos.

Nuo 2017 m. Norvegijai vadovauja valdančioji VVD, D66, „Krikščionių demokratų kvietimo“ (CDA) partijos ir Krikščionių sąjungos koalicija.

Tiriamosios derybos tęsėsi kelis mėnesius. Po politinių skandalų M. Rutte VVD ir CDA gretose D66 partija ragino siekti pokyčių valdžioje ir teigė palaikanti penkių partijų koaliciją su socialdemokratais ir žaliaisiais.

Dar vienų rinkimų buvo išvengta tik dėl to, nes D66 liovėsi blokuoti derybas ir pareiškė esanti pasirengusi tęsti darbą dabartinėje koalicijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją