Neįgyvendinus Nyderlandų reikalavimų, pavojuje atsidurtų labai svarbus ES ir Ukrainos asociacijos susitarimas, nustatantis glaudesnius politinius ryšius ir numatantis laipsnišką prekybos palengvinimą. Susitarimu siekiama priartinti Ukrainą prie Vakarų Europos ir atitraukti nuo Maskvos.

Premjeras M. Rutte bando pasiekti kompromisą, nes balandžio mėnesį vykusiame neprivalomame vykdyti referendume Nyderlandų rinkėjai atmetė asociacijos sutartį.

Jei bus įgyvendinti Nyderlandų premjero reikalavimai, jis planuoja grįžti į parlamentą ir laimėti jame paramą, taip būtų pakeistas neigiamas Nyderlandų balsas.

„Rizika labai didelė. Dienos pabaigoje, jei Nyderlandai neratifikuos asociacijos susitarimo, tai bus pralaimėjimas Ukrainai, pralaimėjimas ES ir pergalė Rusijai“, – sakė vienas diplomatas.

Diplomatai tikisi susitarimo, net jei kai kurios ES vyriausybės yra susirūpinusios ir susierzinusios dėl Nyderlandų reikalavimų.

Nyderlandų premjero ES lyderiams paruoštame dokumente taip pat teigiama, kad kova su korupcija Ukrainoje - pats svarbiausias uždavinys, skatinant glaudesnius ryšius tarp Kijevo ir bloko. Nyderlandai yra vienintelė ES valstybė narė, neratifikavusi ES ir Ukrainos asociacijos susitarimo.