Šiandien ši vietovė yra tapusi nuo pat Lokerbio tragedijos neregėtos atakos scena.

„Malaysia Airlines“ MH17 reiso lėktuvo nuolaužos išsibarsčiusios kalvotuose laukuose. Šokiruoti vietos gyventojai pasakojo, kaip iš dangaus krito žmonių lavonai. Viena auka netgi pramušė vienos moters pašiūrės stogą. Praėjus dviem dienoms po tragedijos, šios aukos palaikai dar nebuvo išgabenti.

Kaip ir buvo galima tikėtis, ginčuose dėl atsakomybės už civilinio orlaivio numušimą Rusijos ir Ukrainos vyriausybės bado pirštais viena į kitą. Sklando gandai, veikiausiai paskleisti Rusijos federalinės aviacijos agentūros, jog tikruoju taikiniu turėjo tapti Rusijos prezidento Vladimiro Putino lėktuvas, skridęs iš Lotynų Amerikos.

Rusiškame internete galima aptikti beprotiškų konspiracijos teorijų, susijusių su dingusiu „Malaysia Airlines“ 370-ojo skrydžio lėktuvu, JAV specialiosiomis pajėgomis, suklastotais pasais ir „keistais“ aukų „Facebook“ profiliais.

Įtikinamiausiai skamba versija, kad lėktuvą Ukrainos rytuose numušė prorusiški maištininkai, manę, kad atakuoja karinį Ukrainos orlaivį. Jie net pasigyrė apie tai internete, pareikšdami: „Mes jiems sakėme neskristi per mūsų dangų“.

Tačiau šis straipsnis ne apie tai, kas valdė raketų sistemą „Buk“, iš kurios veikiausiai buvo numuštas lėktuvas.

Šis straipsnis apie cinizmą bei nepagarbą žmogaus gyvybei ir kančiai, kurie nuo pat V. Putino atėjimo į valdžią yra tapę jo bruožais, „The Moscow Times“ rašo Ana Pivovarčuk.

Sunku pamiršti įtampą ir Rusijos gyventojų siaubą žiūrint, kaip Kremlius abejingai reaguoja į 118 atominio povandeninio laivo „Kursk“ įgulos narių, paliktų uždusti Barenco jūros dugne.

V. Putinui prireikė penkių dienų, kad nutrauktų savo vasaros atostogas, kol šalis sulaikiusi kvapą vylėsi, jog dar galima išgelbėti kai kuriuos gyvus jūreivius.

Neįmanoma pamiršti V. Putino atsakymo į Larry Kingo klausimą, kas nutiko šiam povandeniniam laivui. „Jis nuskendo“, - su kvaila šypsenėle atsakė V. Putinas.

V. Putino kalinių žargonas kalbant apie čečėnų kovotojus, kuriuos jis nurodė „sunaikinti išvietėje“, yra viena, bet beprasmis gyvybės naikinimas per mokyklos apsiaustį Beslane ar šturmuojant Dubrovkos kino teatrą Maskvoje, kai per šias antiteroristines operacijas žuvo daugiau kaip 300 žmonių, tarp jų beveik 200 vaikų, ir daugiau kaip 130 įkaitų, yra visai kas kita.

J.Stalinas ištarė garsiąją frazę, kad vieno žmogaus žūtis yra tragedija, o milijono – tik statistika. Kol Maskva išgyvena vieną tragediją po kitos, pradedant teroristiniais išpuoliais Maskvos metro bei Domodedovo oro uoste ir baigiant neseniai nuo bėgių nulėkusiu metro traukiniu, kuriame žuvo 20 žmonių, V. Putino abejingas, botokso suparalyžiuotas veidas išsisuka nuo kaltės be jokių užuojautos pėdsakų.

Jo šaltos, užkritusios akys tarsi nesupranta savo ir savo politikos vaidmens šiose tragedijose.

Katastrofa Ukrainoje išsiskiria tuo, kad ją stebi visas pasaulis. Jis stebi, kaip Rusijos prezidentas verčia kaltę Ukrainai, tarsi nežinotų, jog Rusijos karinė technika, kurią naudoja maištininkai, nuo konflikto pradžios numušę ne vieną lėktuvą ir sraigtasparnį, nebūtų svarbus šios tragedijos faktorius.

Tarsi Kremliaus slapta parama separatistams, kaip jis juos vadina, nekurstytų kruvino konflikto, iki šiol nusinešusio jau daugiau kaip 1 tūkst. gyvybių.

Tarsi tie patys maištininkai, sukėlę sumaištį sudužimo vietoje, kai Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos tyrėjus saugojo girti kovotojai, savo „Kalšnikovais“ šaudę į orą, nebūtų Frankenšteiną primenantys jo paties, pasak Vokietijos kanclerės Angelos Merkel, atitrūkimo nuo tikrovės produktai.

Girdintis pranešimams apie plėšikavimus tragedijos vietoje ir kitus neįsivaizduojamus nusižengimus, ant kortos lieka padėtas žmogaus orumas.

Komentatoriai vadina šią tragediją V. Putino Lokerbiu ir lygina ją su Korėjos „žvalgybinio lėktuvo“ numušimu 1983 metais, kuris dar labiau susilpnino ir taip trapią tuometinės TSRS tarptautinę poziciją.

Kol maskviečiai prie Olandijos ambasados neša gėles ir raštelius su žodžiais „Atleiskite mums“, V. Putinas pasielgtų garbingai ir žmoniškai, jei išreikštų tvirtą poziciją šiuo klausimu ir pareikalautų, kad maištininkai užtikrintų laisvą prieigą ir visišką skaidrumą.

Jis gali būti vienintelis asmuo, gebantis padaryti jiems įtaką, nors ir atrodo, kad chaotiška šio konflikto prigimtis tarsi sniego rutulys prariedėjo pro jo galias juos įtikinti.

Tačiau žvelgiant į ankstesnę jo elgseną žmonių kančios akivaizdoje atrodo, kad atžarus tylėjimo momentas per spaudos konferenciją bus geriausia, ko iš V. Putino sulauks 298 MH17 reiso aukos.