Policija sekmadienį pranešė, kad per du penktadienio išpuolius Norvegijoje žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki 93, nes ligoninėje mirė vienas sužeistasis. "Bendras žuvusiųjų skaičius dabar yra 93", - žurnalistams sakė Oslo policijos atstovas Andersas Fridenbergas.

Tuo metu ir vyriausybės pastatuose, prie kurių sprogo bomba, ir saloje, kur žudikas šaudė į jaunimo stovyklos dalyvius, dar ieškoma kelių dingusių žmonių.

Įtariamojo tėvas ištiktas šoko, rašo laikraštis

Išpuolių, kurie Norvegijoje pareikalavo mažiausiai 93 žmonių gyvybių, įtariamojo Anderso Behringo Breiviko tėvas laikraščiui "Verdens Gang" sakė, jog yra ištiktas šoko.

"Skaičiau naujienas internete ir staiga pamačiau jo vardą ir nuotrauką", - sakė Anderso Behringo Breiviko tėvas, kuris yra pensininkas ir šiuo metu gyvena Prancūzijoje.

"Esu šoko būsenos, absoliučiai klaiku tai girdėti", - sakė Jensas Breivikas.

Jis teigė, kad nieko nežinojo apie savo sūnaus planus, ir paaiškino, kad jokių ryšių su juo nepalaikė nuo 1995 metų. "Niekada kartu negyvenome, bet jo vaikystėje palaikėme tam tikrus ryšius, - pasakojo šiurpiais išpuoliais kaltinamo vyro tėvas. - Kai jis buvo jaunesnis, buvo paprastas berniukas, bet nelabai bendraujantis. Tuo metu politika nesidomėjo".

Lankėsi Lietuvoje, draugavo su lietuve?

Dešiniosios pakraipos fanatikas A. B. Breivikas savo parašytame pusantro tūkstančio puslapių manifeste skelbė siekius perimti politinę Vakarų Europos šalių kontrolę ir įgyvendinti konservatyvią politinę darbotvarkę.

Svetainė "The Telegraph" cituoja ištraukas iš manifesto. Jame įtariamasis pasakoja apie pomėgį keliauti. Tarp jo aplankytų šalių – ir Lietuva.

Be Skandinavijos valstybių ir Lietuvos, įtariamasis žudikas nurodo lankęsis Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, Prancūzijoje, Austrijoje, Vengrijoje, Kroatijoje, Latvijoje, Estijoje, Ispanijoje, Kipre, Maltoje, JAV, Turkijoje, Meksikoje, Kinijoje, Nigerijoje, Dramblio Kaulo Krante ir Libijoje.

Manifeste A. B. Breivikas nurodo skyręs laiko mokytis šaudyti pistoletu, pasakoja, kaip rinkosi ginklus. Skerdikas rašo, kad žaidžia video žaidimus, žiūri „Deksterio“ serijas apie masinę žmogžudystę.

Savo manifeste A. Behringas Breivikas nevengia atskleisti ir intymių detalių. Pasak dailymail.co.uk, savaitę prieš plano įvykdymą A. B. Breivikas pasakoja paskyręs 2000 eurų aukštos klasės prostitutei.

„Rezervavau 2000 eurų savo operacijų biudžete. Juos planuoju panaudoti aukštos kokybės eskorto modeliui savaitė iki misijos įvykdymo“, - rašė įtariamasis.

Pasak "The Telegraph", manifeste A. B. Breivikas nuspėjo ir tai, kaip po planuojamų įvykių bus vaizduojamas žiniasklaidoje. Įtariamasis tikėjosi, kad žiniasklaida jį kaltins pedofilija, homoseksualumu, psichine negalia, neišsilavinimu, maniakiškumu, išsigimėliškumu, kraujomaiša, monstriškumu ir kitkuo.

„Man bus prilipdyta didžiausio nacių monstro po II pasaulinio karo etiketė“, - manisfeste rašė A. B. Breivikas.

Tuo metu Lenkijos interneto svetainė gazeta.pl rašo apie tai, kad norvegas galėjo draugauti su lietuve mergina. Gazeta.pl cituoja lenką Krzysztofą, kuriam prieš dešimtemtį su A. B. Breiviku teko kartu dirbti. Prieš 4-5 metus Osle sutiktas norvegas Krzysztofui yra užsiminęs, kad draugauja su lietuve, tačiau žada su ja skirtis.


Savo manifeste skelbė siekį įgyvendinti konservatyvią darbotvarkę

Kaip rašoma įtakingo žurnalo “Foreign Policy” svetainėje, savo manifeste, kuris pavadintas "2083: Europos nepriklausomybės deklaracija" ( 2083: A European Declaration of Independence) , įtariamasis, rašantis slapyvardžiu "Berwickas", skelbiasi esąs vienas 2002 metų balandį Londone "atkurtos" tamplierių grupės vadovaujančių narių.

Jis teigia, kad steigėjų grupę sudaro devyni nariai, kurių pavardžių nenurodo, ir kad pirmajame susitikime negalėjo dalyvauti dar trys kiti šalininkai.

Tamplieriai buvo viduramžių ordinas, įsteigtas krikščionių maldininkams Šventojoje Žemėje ginti po Pirmojo kryžiaus žygio, kurį kartais garbina baltųjų dominavimo šalininkai.

"Mūsų tikslas, - sakoma dokumente - yra perimti politinę ir karinę Vakarų Europos šalių kontrolę ir įgyvendinti kultūrinę konservatyvią politinę darbotvarkę".

"(M)es neturėtume … viršyti (per 2010 metus) maždaug 45 000 žuvusių ir 1 milijono sužeistų kultūrinių marksistų-daugiakultūrininkų Vakarų Europoje, - rašo autorius. - Dialogui (skirtas) laikas baigėsi. Suteikėme taikai šansą. Atėjo laikas ginkluotam pasipriešinimui".

"Kai nusprendi smogti, geriau nužudyti per daug (žmonių) nei nepakankamai - antraip rizikuoji sumažinti trokštamą ideologinį smūgio poveikį", - sakoma manifeste.

Manifeste teigiama, kad Europos elitas, daugiakultūrininkai" ir "islamizacijos įgalintojai" bus nubausti už savo "išdavikiškus veiksmus".

"Mes, laisvi vietiniai Europos žmonės, šiuo skelbiame prevencinį karą visiems Vakarų Europos kultūrinio marksizmo-daugiakultūriškumo elitams ... Mes žinome, kas jūs, kur gyvenate ir ateiname jūsų, - sakoma dokumente. - Nustatinėjame visus iki vieno daugiakultūrinius išdavikus Vakarų Europoje. Jūs būsite nubausti už savo išdavikiškus veiksmus prieš Europą ir europiečius", - rašoma manifeste.

Nors jo neapykanta musulmonams akivaizdi ir jis ragina pradėti krikščionišką karą Europai nuo islamo apginti , "Berwickas" keistai reiškia žavėjimąsi "al Qaeda", kurią mini kaip vieną iš vos dviejų "sėkmingų kovotojų organizacijų", kuri tokia esanti dėl savo "pranašesnės struktūrinės adaptacijos".
Pateikdamas kitą klaidų sugretinimą jis ragina dėl reikalo vykdyti mirtininkų operacijas: "Būkime visiškai atviri: jei nenori pasmerkti savęs mirčiai dėl didesnio reikalo, tai PCCTS, tamplieriai, - ne tau".

Jis paaiškina, kad PCCTS reiškia "Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici" - "Vargšai Kristaus ir Saliamono šventyklos kariai"

Šiurpi ir to manifesto pabaiga: "Manau, kad tai bus paskutinis mano įrašas. Dabar penkt., liepos 22-oji, 12.51".

Tūkstančiai norvegų gedi per išpuolį žuvusių žmonių


Oslo katedroje sekmadienį surengtos pamaldos už sprogimo sostinės centre ir kruvinų žudynių jaunimo stovykloje aukas.

"Sielvarto ir vilties" pamaldose dalyvavo Norvegijos karalius Haraldas V ir karalienė Sonia, taip pat Norvegijos premjeras Jensas Stoltenbergas. Aikštėje prie katedros žmonės didelį plotą nuklojo gėlėmis ir pridegė žvakučių.

Katedra buvo sausakimša; žmonės ne tik sėdėjo klauptuose, bet ir stovėjo už jų, taip pat - lauke, kur nuo lietaus slepėsi po skėčiais.

"Susirinkome po gedulo ir vilties ženklais", - susirinkusiems tikintiesiems, kurių daugelis vilkėjo juodai, sakė Oslo vyskupas Ole Christianas Kvarme.