Niujorke jau nuo trečiadienio popietės sniego dangos storis gali siekti 20-30 cm, mažiau nei anksčiau prognozuota, nes stipriausios audros dabar laukiama daugiau į šalies gilumą, praneša Nacionalinė meteorologinė tarnyba. Daugiausia sniego iškris rytinėje Pensilvanijoje ir vakariniame Naujajame Džersyje, kur gali prisnigti iki 60 cm.

„Ilgas ruožas nuo centrinės Pensilvanijos iki pietinės Naujosios Anglijos gali būti užklotas daugiau nei 30 cm storio sniego sluoksniu, - sakė Tyleris Roysas, meteorologas iš „AccuWeather Inc.“ Tarnybos. – Jau senokai neturėjome tokios smūginės audros.“

Sniego audra gali sutrikdyti kelių, geležinkelio ir oro transporto eismą visoje rytinėje Jungtinių Valstijų dalyje, kaip tik tuo metu, kai vilkikais iš Mičigano per visą rytinę JAV dalį gabenama „Pfizer Inc.“ sukurta vakcina nuo COVID-19, o vežėjai skuba pristatyti dideles partijas šventinių siuntinių. Audra gali taip pat sukelti elektros energijos tiekimo trikdžių ir panardinti į tamsą daugybę žmonių, dirbančių šiuo metu iš namų, sakė Zackas Tayloras iš JAV orų prognozių centro.

„Niujorko miestas yra paruošęs planą, kaip užtikrinti tolesnį saugų vakcinų pristatymą, saugojimą ir skirstymą, jei miestą užgriūtų ši audra“, - sakė Billas Neidhardtas, Niujorko mero Billo de Balsio spaudos sekretorius. – Niujorko miesto krizinių situacijų valdymo agentūra ketina padėti organizuoti vakcinų pristatymą, kilus būtinybei, nors tikimasi, kad to neprireiks. Ligoninės tęs savo pagrindinio personalo vakcinaciją, o vakcinų dozės ir toliau bus laikomos itin žemos temperatūros sąlygomis.

Niujorką užgriuvo didžiausia sniego pūga per dešimtmetį

Anot B. De Blasio, miestas leis restoranams ir toliau veikti lauke, ant šaligatvių, jei įmanoma, tačiau per audrą turės patraukti visus staliukus nuo gatvių. Trečiadienį nuo antros valandos dienos restoranai privalo uždaryti bet kokias laikinas struktūras, nusitęsiančias nuo šaligatvių į gatvę, teigė meras. Lauko kavinės, tikėtina, veiklą galės atnaujinti jau ketvirtadienio vakare, pridūrė meras.

B. De Blasio paragino vairuotojus susilaikyti nuo važinėjimo miesto gatvėmis artimiausias dvi dienas dėl jų pačių saugumo ir sudaryti sąlygas gatvių valymui. „Mes labai nerimaujame dėl intensyvaus eismo, galinčio sukelti nemažai problemų, - sakė jis. – Ketvirtadienio ryte čia greičiausiai bus tikras chaosas.“

Perspėjimai dėl žiemos audros, kaip ir rekomendacijos dėl oro sąlygų, siuntinėjami eilei valstijų, nuo Džordžijos iki Meino. Vašingtono valstijoje gali susidaryti 3-5 cm sniego danga, Filadelfijoje – iki 18 cm, tuo tarpu Bostone, be 30 cm. sniego sluoksnio, prognozuojami pakrančių potvyniai, praneša Nacionalinė meteorologijos tarnyba. „Daugiausia sniego laukiama į vakarus nuo I-95 koridoriaus“, - sakė Z. Tayloras.

Šalto oro banga plūstelės iš Kanados antradienio naktį į trečiadienį ir nusmukdys oro temperatūrą, sakė Robas Carolanas, meteorologas iš „Hometown Forecast“.

Niujorką užgriuvo didžiausia sniego pūga per dešimtmetį

Gausiausi krituliai, manoma, aplenks slidinėjimo rajonus šiaurinėje Naujosios Anglijos dalyje, jų daugiau galima tikėtis pietinėje Niujorko valstijos dalyje bei Pensilvanijoje, taip pat Berkšyro kalnuose Masačusetse, sakė R. Carolanas.

„Išskirtinė audra“

„Tai išskirtinė audra Pokonų kalnyne, - sakė jis. – Rytinė Pensilvanija tikrai susitvarkys.“

Vašingtone, kur jau trečiadienio ryte turėtų pradėti snigti, į šiaurę nusidriekusiuose priemiesčiuose gali prisnigti tris kartus daugiau nei pačiame mieste.

„Vis dar yra tam tikrų neaiškumų regione nuo Vašingtono iki Filadelfijos, kur gali kaitaliotis lietus, sniegas, šlapdriba ar sniegdriba“, - sakė Z. Tayloras.

Jeigu prognozės pasitvirtins, tai bus didžiausias gruodžio mėnesio snygis Niujorko centriniame parke nuo 2010 metų, kai miestą užklojo daugiau nei penkių metrų sniego pusnys. Bus viršytas ir bendras praėjusią žiemą iškritusio sniego kiekis, siekęs tik 1,2 metro.

Niujorką užgriuvo didžiausia sniego pūga per dešimtmetį

Žiemos audros Jungtinėse Valstijose pernai pridarė apdraustųjų nuostolių už 2,1 mlrd. JAV dolerių, 2018 –aisiais - už maždaug 3 mlrd. dolerių, rodo „Munich Re“ duomenys. Gausus snygis ir labai šalti orai trikdo oro transporto, greitkelių bei geležinkelių eismą ir gali sukelti energijos tiekimo trikdžių bei sutrikdyti mažmeninę prekybą.

Nacionalinės meteorologijos tarnybos duomenimis, 2019 metais dėl nepalankių žiemiškų orų Jungtinėse Valstijose žuvo trylika žmonių.