Apie tai praneša cnn.com.

Markas Obama Ndesandjo, kuris yra keleriais metais jaunesnis už savo brolį prezidentą, apibūdino tėvą kaip puikų žmogų. Vis dėlto, jis taip pat buvo alkoholikas, „socialinis nevykėlis“ ir smurtaujantis sutuoktinis, teigia netikras brolis.

„Prisimenu mamos klyksmą, prisimenu, kaip lūžta daiktai, - pasakojo M. Obama Ndesandjo CNN. - Taip pat prisimenu, kad negalėjau jos apginti. Tai yra tai, ko joks vaikas niekada nepamirš“.

Vyras pasakoja, kad ypač įstrigo vienas epizodas, kai jam buvo šešeri ar septyneri – tada tėvas laikė peilį motinai prie gerklės.
B. Obama su savo tėvu buvo susitikęs tik kartą, kadangi jo tėvai išsiskyrė iškart po jo gimimo. M. Obama Ndesandjo ir JAV prezidentas turi bendrą tėvą, kurio antroji žmona buvo B. Obamos motina, o trečioji – jo netikro brolio Marko mama. Kitaip nei prezidentas, M. Obama Ndesandjo užaugo su savo tėvu.

Knygos „Barack Obama: The Story“ („Barackas Obama: Istorija“) autorius Davidas Maranissas tvirtina, kad prezidentui pasisekė, jog jis niekada negyveno su savo tėvu. „Auklėjimas būtų kur kas sudėtingesnis“, - įsitikinęs jis.

M. Obamos Ndesandjo manymu, skirtingi požiūriai į šeimos istorijoje sukėlė įtampą tarp giminaičių. „Nemanau, kad Barackas priima – ar bent jau nenori žinoti – detales apie muštynes, kurios vykdavo mūsų namuose, - teigia Markas. - Aš myliu savo brolį. Jis yra puikus prezidentas. Kartais jis būna bjaurus brolis“.

Baltieji rūmai neatsakė nei į elektroninius laiškus, nei į telefono skambučius apie prezidento netikro brolio memuarus. Tačiau 2009 metais, duodamas interviu CNN, B. Obama teigė nesantis aklas – jis puikiai supranta tėvo ydas.

„Ne paslaptis, kad mano tėvas buvo nerimastingas žmogus. Visi skaitę mano pirmąją knygą „Dreams from My Father“ žino, kad, žinote, jis turėjo alkoholizmo problemą, kad jis savo šeimose nesielgė gerai, - kalbėjo B. Obama. - Akivaizdu, kad tai liūdnoji mano istorijos, mano kilmės dalis. Tačiau tai nėra tai, apie ką daug galvočiau“.

M. Obamą Ndesandjo ir B. Obamą sieja keletas bendrų dalykų: vienoda gera išvaizda, priklausymas dviem rasėms, tas pats tėvas ir tai, kad abiejų motinos – amerikietės. Nepaisant visų panašumų, tai ne pirmas kartais, kai abu vyrai nesutaria.

Kai jie devintame dešimtmetyje pirmą kartą susitiko Kenijoje, M. Obama Ndesandjo ten augo ir bandė susisiekti su savo giminaičiais amerikiečiais. Tuo metu būsimas prezidentas atvyko iš Amerikos ir, anot netikro brolio, „ieškojo savo afrikietiškosios pusės, jis bandė daugiau sužinoti apie save ir apie savo tapatybę. Ir aš tai gerbiu. Tačiau aš taip pat jaučiau, kad didelė Vakarų kultūros dalis buvo atmetama. Manau, kad mano brolis – tuo metu – manė, jog aš esu pernelyg šviesus. O aš maniau, kad jis yra pernelyg tamsus“.

Kai jie pirmą kartą susitiko, M. Obamai Ndesandjo netikras brolis paliko stipraus žmogaus įspūdį: „Tas impozantiškas balsas bei ta vadovaujanti laikysena – jis su savo klausimais buvo labai aštrus“.
Nepaisant kartais išsiskiriančių požiūrių į Obamų šeimos istoriją, dėl kurių tarp netikrų brolių yra kilę nesutarimų, jaunesnysis brolis teigia jaučiąs dėkingumą prezidentui. Pavyzdžiui, jo brolis padėjo sugrąžinti prestižą Obamų pavardei, kurios jaunėlis ilgai gėdijosi.

Be to, prieš kelerius metus, kai jie susitiko po dvidešimties nesimatymo metų, netikri broliai puikiai praleido laiką. „Mes juokėmės, mes apsikabinome ir tai buvo vienas nuostabiausių momentų mano gyvenime. Tai tapo įmanoma Baracko dėka“, - sakė M. Obama Ndesandjo, kuris tikisi, kad jo knyga, kuri bus išspausdinta kitų metų vasarį, privers žmones atkreipti dėmesį į smurtą šeimoje. Dalis už ją gautų pajamų atiteks jo fondui, remiančiam likimo nuskriaustus vaikus.