Savo perkėlimą patvirtino ir pats A. Navalnas. Jis tikina, kad jaučiasi gerai. A. Navalną jau aplankė advokatas.

Neabejojama, kad V. Putinas nugrūdo savo priešininkavimą į atšiaurią Rusijos vietą dėl kitos vyksiančios prezidento rinkimų.

Po beveik 3 savaičių tylos A. Navalną bendražygiai surado. Pastarieji skaičiuoja išsiuntinėję užklausas į kone 600 įkalinimo įstaigų. Ir užtruko ne be reikalo. Mat A. Navalną režimas išgrūdo į pačią atšiauriausią Rusijos vietą.

„Aleksejaus šias tris savaites ieškojome įvairiausiais būdais. Patikrinome beveik visas įkalinimo įstaigas ir sustiprinto režimo kalėjimus, kai kuriuos net kelis kartus. Ir pagaliau radome jį pataisos darbų kolonijoje Nr. 3 Charpo gyvenvietėje. Tai Jamalo Nencų autonominis rajonas, esantis už poliarinio rato“, – pasakojo A. Navalno atstovė spaudai Kira Jarmyš.

A. Navalnas į griežtesnio režimo koloniją buvo gabenamas traukiniu. Tai viena atokiausių ir labiausiai į šiaurę nutolusių įkalinimo įstaigų, kone visiškai atkirstų nuo išorinio pasaulio.

Kitaip nei kituose Rusijos kalėjimuose, čia nėra kalėjimų vadovybės valdomos korespondencijos pristatymo ar interneto skambučių sistemos.

„Tiesiogiai susisiekti su kaliniu praktiškai neįmanoma, o tai rodo, kad čia Aleksejų išsiuntė tyčia. Kad būtų kaip įmanoma labiau izoliuotas, kad neturėtų šansų bendrauti su išoriniu pasauliu“, – sakė K. Jarmyš.

Anksčiau A. Navalnas buvo kalinimas netoli Maskvos. Teismas V. Putino kritiką kaltina ekstremizmu. Už tai į kalėjimą pasodino devyniolikai metų.

O ištremti jį už poliarinio rato V. Putinui veikiausiai prireikė dėl kitąmet vyksiančių prezidento rinkimų.

„Nepaisant fakto, kad sėdi kalėjime, Aleksejus vis dar yra pagrindinis V. Putino kritikas. Jis labiausiai priešinasi V. Putinui ir motyvuoja kitus priešintis. V. Putinui jis nepalankus ir ypač dabar, prieš rinkimus. Taigi nieko nuostabaus, kad jį perkėlė į kitą kalėjimą. Dabar Aleksejus negalės trukdyti V. Putinui surengti savo prezidentinės kampanijos ir taip suklastoti dar vienų rinkimų“, – tikino K. Jarmyš.

Beveik neabejojama, kad po vadinamųjų rinkimų, V. Putinas šaliai vadovaus jau penktą kadenciją iš eilės.

O į atšiauriausią Rusijos vietą ištremtą A. Navalną jau aplankė advokatas. Pats A. Navalnas tikina, kad jaučiasi gerai ir pripažino nesitikėjęs, kad bent iki sausio vidurio jį čia kas nors ras.

LNK reportažą žiūrėkite čia: