Nuotraukas pirmadienį išplatino oficialioji Šiaurės Korėjos naujienų agentūra. Jose Kim Jong Unas galvą nuo kaitrios saulės slepia po Panamos skrybėle, vilki platų kostiumą, kuris nesėkmingai bando maskuoti akivaizdų faktą – Šiaurės Korėjos akivaizdžiai pastambėjo. Kim Jong Unas su palyda lankėsi prie Pchenjano esančiame ūkyje Nr. 1116. 

Kim Jong Unas, kuriam, kaip spėjama, gali būti 32 metai, nuo tada, kai stojo prie Šiaurės Korėjos valdžios vairo, priaugo nemažai svorio. Vadovo poste jis pakeitė 2011 metų gruodį mirusį tėvą Kim Jong Ilą.

Per ketverius jo valdymo metus ne kartą viešai diskutuoja apie jo sveikatos būklę. 2014 metų rugsėjo pradžioje jis paslaptingai kelioms savaitėms dingo iš visuomenės akiračio. Buvo atvejų, kai vaikščiojo, pasiremdamas lazdele – taip nutiko 2014 metų liepą.

Panašu, kad iš tėvo Kim Jong Unas paveldėjo ne tik postą, bet ir su nesveika mityba susijusias sveikatos problemas. Skelbiama, kad staigi Kim Jong Ilo mirtis buvo susijusi su padidėjusiu kraujospūdžiu ir diabetu – ligomis, kurias galimai paskatino besaikis pomėgis prancūziškam brendžiui ir gurmaniškam maistui.

Pirmadienį, birželio 1 dieną, Jungtinės Tautos perspėjo, kad sausra Šiaurės Korėjoje gali lemti drastišką maisto produktų trūkumą. Šalyje iškrito mažiausias kritulių kiekis per pastaruosius trejus metus, todėl neabejotinai nukentės derlius.

Net 76 proc. iš visų 24,6 mln. Šiaurės Korėjos gyventojų klasifikuojami kaip „jaučiantys maisto trūkumą“, skelbia Jungtinės Tautos.

Anot stebėtojų ir analitikų, Kim Jong Uno sveikatai būtina reguliari stebėsena. Jeigu Šiaurės Korėjos lyderis rimtai sunegaluos, šalyje kils reali sukilimo ar netgi valdžios perversmo grėsmė.

„Puikiai žinome, kad jo sveikata tikrai nėra gera. Ateityje, jeigu sunkiai pasiligos, yra reali galimybė, kad šalyje prasidės neramumai, galbūt netgi įvyks kariuomenės organizuotas valdžios perversmas“, – „The Telegraph“ sakė Tokijo Vasedos universiteto profesorius, besispecializuojantis Šiaurės Korėjos tema, Toshimitsu Shigemura.

„Kimų šeimos dinastija labai svarbi Šiaurės Korėjos žmonėms, todėl gana realu, kad Kim Jong Uną, esant reikalui, prie valdžios vairo greičiausia pakeistų vyresnysis brolis Kim Jong Namas“, – teigia profesorius.