15 narių Taryba priėmė rezoliuciją, kurios projektą parengė Jungtinės Valstijos ir palaikė Kinija, lig šiol buvusi vienintelė Šiaurės Korėjos gynėja; tai gali būti ženklas, kad keičiasi Pekino požiūris į Šiaurės Korėjos veiksmus.

Žvilgsnis į sugriežtintas JT sankcijas Šiaurės Korėjai

JT Saugumo Taryba trečiadienį vienbalsiai priėmė rezoliuciją dėl sankcijų Šiaurės Korėjai; joje numatytos griežčiausios iki šiol šiai šaliai taikytos priemonės.

Sugriežtintas ginklų embargas

– Draudžiama pardavinėti lengvuosius ginklus, siųsti bet kokias prekes, išskyrus maistą ir medikamentus, kurios gali būti panaudotos ginkluotosioms pajėgoms, pavyzdžiui, sunkvežimius.

– Draudžiamas bendradarbiavimas karo ir policijos srityse, uždaromos Šiaurės Korėjos mokymo programos užsienyje, ypač Afrikoje. Jos yra laikomos tvirtos valiutos šaltiniu.

Juodasis sankcijų sąrašas

Į sankcijų sąrašą įtraukiama 16 fizinių ir 12 juridinių asmenų, tarp jų Šiaurės Korėjos aviacinės kosminės plėtros administracija (NADA) už jos dalyvavimą palydovų ir raketų nešėjų paleidime, Atominės energetikos pramonės ministerija, Šiaurės Korėjos žvalgybos agentūra, Generalinis žvalgybos biuras.

Diplomatų išsiuntimas

– Reikalaujama išsiųsti Šiaurės Korėjos diplomatus arba bet kokios užsienio valstybės piliečius, kurie užsiima neteisėta veikla Pchenjano naudai.

Krovinių patikrinimas/draudimas įplaukti į uostus

– Reikalaujama, kad valstybės tikrintų visus krovinius Šiaurės Korėjai ir iš jos oro ir jūrų uostuose bei laisvos prekybos zonose.

– Valstybės uždraus nuomoti savo laivus arba lėktuvus Šiaurės Korėjai. Įmanomos tam tikros išimtys, pritarus JT.

– Draudžiami skrydžiai bet kokių lėktuvų, kurie įtariami gabenantys kontrabandą į Šiaurės Korėją.

– Draudžiama į uostus įplaukti bet kokiems laivams, kurie įtariami gabenantys draudžiamas prekes į Šiaurės Korėją

– Sudarytas sąrašas, kuriame nurodomi laivai (31), kuruos valdo Šiaurės Korėjos bendrovė „Ocean Maritime Management (OMM)“, nes jai taikomos sankcijos. Jame nurodyti tų laivų numeriai, įregistruoti Tarptautinėje jūrų organizacijoje, siekiant užtikrinti, kad laivai nebūtų pervadinti arba nebūtų pakeista jų vėliava.

Eksporto draudimas

– Draudžiamas anglies, geležies ir geležies rūdos eksportas iš Šiaurės Korėjos, išskyrus tą, kuris gali būti panaudotas „išgyvenimui“ Šiaurės Korėjoje ir nėra susijęs su Pchenjano branduoline ir balistinių raketų programomis. Ne Šiaurės Korėjoje išgaunama anglis ir atgabenam eksportui iš Rasono uosto, taip pat gali būti išbraukta iš sankcijų sąrašo, pritarus JT.

-Draudžiamas aukso, titano rūdos, vanadžio ir retų žemės mineralų eksportas.

-Draudžiamas aviacinio ir raketų kuro eksportas, išskyrus degalus keleiviniams lėktuvams, skrendantiems į Šiaurės Korėją ir iš jos, ir degalų eksportą humanitariniais tikslais, gavus JT pritarimą.

Finansinės sankcijos

– Išplečiamas lėšų įšaldymas, apimant visus vyriausybės, Korėjos darbininkų partijos, „Daedong“ kreditinio banko ir Korėjos „Kwangson“ korporacijos fondus užsienyje.

– Valstybės turi uždrausti naujų Šiaurės Korėjos bankų padalinių ir dukterinių įmonių atidarymą.

– Nurodoma valstybėms per 90 dienų uždaryti Šiaurės Korėjos bankus, jeigu turima patikimos informacijos, kad jų finansinės paslaugos prisideda prie Šiaurės Korėjos branduolinės arba balistinės programos plėtojimo.

Prabangos prekių draudimas

Į draudžiamų eksportuoti į Šiaurės Korėją prekių sąrašą įtraukti prabangūs rankiniai laikrodžiai, sniegaeigiai, kurių kaina viršija 2 tūkst. JAV dolerių, pramoginės vandens transporto priemonės, pavyzdžiui, hidrociklai, ir pramoginė sporto įranga.

B. Obama: pasaulis naujomis sankcijoms pasiuntė Šiaurės Korėjai „žinią“

JAV prezidentas Barackas Obama sveikina JT Saugumo Tarybos sprendimą pritarti sankcijoms Šiaurės Korėjai ir sako, kad tokiu būdu „pasiųsta paprasta žinia“, jog Pchenjanas privalo atsisakyti savo masinio naikinimo ginklų programos.

Barackas Obama

B. Obama pažymi, kad vieningas pritarimas sankcijoms yra „tvirtas, bendras ir tinkamas tarptautinės bendruomenės atsakas“ į branduolinį bandymą sausio 6 dieną ir balistinės raketos paleidimą vasario 7 dieną.

„Tarptautinė bendruomenė, kalbėdama vienu balsu, pasiuntė Pchenjanui paprastą žinią: Šiaurės Korėja turi atsisakyti pavojingų programų ir pasirinkti geresnį kelią savo liaudžiai“, – pareiškė JAV prezidentas.