Majorė Mariam al Mansouri, vadovaujanti Jungtinių Arabų Emyratų eskadrilei, įgyvendino svajonę tapti pilote, tačiau dėl to jos oficialiai išsižadėjo šeima.

Jos pirmoji specialybė – anglų literatūra, antroji – naikintuvo pilotė. Vyriška laikomą karinių oro pajėgų mokyklą M. al Mansouri baigė 2008 m., skraido naikintuvu F-16, bombarduoja „Islamo valstybės“ objektus Irake kartu su Saudo Arabijos, Jordanijos kolegomis.

Kai JAV pilotai, susisiekę su Emyratų naikintuvu, išgirdo moterišką balsą, eteryje 20 sekundžių tvyrojo tyla, bet Mariam sako, tai, kad moteris naikintuvo pilotė – nieko ypatingo.

Tačiau Mariam šeima nepatenkinta, kad ji dalyvauja JAV vadovaujamose atakose prieš „Islamo valstybės“ kovotojus ir, kaip pranešama, dukters išsižadėjo.

Trisdešimt penkerių M. Al Mansouri yra pirmoji šios šalies karinių oro pajėgų pilotė. Ji pilotuoja naikintuvus ir bombonešius, šiuo metu atakuojančius teroristinę grupuotę Sirijoje.

Teigiama, kad moteris karo pilote norėjo tapti jau nuo paauglystės, tačiau turėjo laukti kol moterys gavo teisę stoti į karinius dalinius. Mergina laukė net dešimt metų, tačiau dabar ji yra naikintuvo F-16 pilotė-veteranė.

Ankstesniuose savo interviu moteris pasakojo, kad dėl lyties niekada negaudavo jokių nuolaidų. „Visi pilotai turi būti vienodai kompetentingi ir turėti aukščiausią išsilavinimą“, – teigė ji vienam iš Jungtinių Arabų Emyratų žurnalų.

„Arabų dalyvavimas atakose yra labiau simbolinis nei karinis, – teigia „Wall Street Journal“. – Svarbu, kad arabų šalys, mėgusios dalinti tuščius pažadus, pagaliau prisijungė tiesioginiais veiksmais.“

Moters atakos simbolizuoja aiškų nepasitenkinimą moterų padėtimi „Islamo valstybėje“ – ten moterys priverstos dėvėti visa dengiančius rūbus ir prievarta ištekinamos.

Vis dėlto visose arabų šalyse moterys vertinamos kaip nelygiavertės vyrams. Nors Jungtinių Arabų Emyratų moterims leidžiama daugiau negu kaimyninių šalių merginoms, Emyratuose vyrai gali prievarta auklėti savo žmonas, moters išprievartavimas taip pat nelaikomas nusikaltimu. Tačiau joms leidžiama tai, kas neleidžiama, pavyzdžiui, Saudo Arabijoje. Ten moterims draudžiama vairuoti, jos neturi teisės balsuoti, islamas taip pat apriboja daugelį kitokių jų kasdienių teisių. Jungtinių Arabų Emyratų sprendimas patikėti naikintuvo pilotavimą moteriai išprovokavo ginčus dėl moterų teisių kaimyninėse arabų šalyse.

Vis dėlto, be visuotinio susižavėjimo pirmąja Emyratų moterimi pilote, šią istoriją lydėjo ir nemalonūs komentarai. Amerikiečių televizijos kanalo „Fox News“ žinių vedėjai pažėrė seksistinių komentarų apie moterį pilotę.

Iš pradžių viena iš vedėjų labai džiaugėsi moters veikla. „Ei „Islamo valstybe“, tave ką tik subombardavo moteris… Turėtų labai skaudėti, nes kai kuriose arabų šalyse moterys negali net vairuoti.“

Vedėja tęsė: „Tai labai įspūdinga, norėčiau, kad ji būtų amerikietė.“

Tačiau vyrai vedėjai įkišo savo trigrašį kritikuodami moterų gebėjimą vairuoti ir statyti automobilius. „Įdomu, kaip po bombardavimo ji sugebės naikintuvą pastatyti į stovėjimo aikštelę?“ Kitas vedėjas prikišo nederamą komentarą apie pilotės krūtis.

Net penkios arabų šalys prisijungė prie Jungtinių Amerikos Valstijų oro atakų prieš „Islamo valstybę“. Tai Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Jordanija, Kataras ir Bahreinas.

Kol Emyratų naikintuvus valdo moteris pilotė, Saudo Arabijos atakoms prieš „Islamo valstybę“ vadovauja šalies princas Khaled Bin Salman. Iškeitęs princo sostą į piloto kabiną jis taip pat demonstruoja pasauliui, kad Saudo Arabija pagaliau tęsia savo pažadus kovoti prieš ekstremistinę grupuotę.