„Reuters“ skelbia, kad pranešimą apie specialisto mirtį paskelbė valstybinė Šiaurės Korėjos naujienų agentūra (KCNA), prieš tai pranešusi apie naujus raketų bandymus Japonijos jūros pakrantėje. Pietų Korėjos kariuomenės atstovų teigimu, į Japonijos jūrą buvo paleistos kelios sovietinės „Scud“ klasės raketos, nukritusios už 500 km nuo Šiaurės Korėjos krantų.

KCNA duomenimis, 88 metų D. Pchen Ho mirė dėl „natūralių priežasčių“.

„Jo specialus įnašas Korėjos liaudies armiją pavertė galinga elitine ir revoliucine kariuomene, apginkluota moderniausiomis gynybinėmis priemonėmis. Dėl D. Pchen Ho darbo Šiaurės Korėja tapo palydovų gamintoja, paleidėja ir branduoline valstybe“, - velioniui pagyrų negailėjo KCNA diktorius.

Eksperto netektis greičiausiai neturės jokių pasekmių dabartinei Šiaurės Korėjos branduolinei ir raketinei programai, nes D. Pchen Ho dėl seno amžiaus nebedirbo. Nepaisant to, asmuo buvo gerbiamas ir turėjo didelę įtaką valdančioje partijoje ir Korėjos liaudies armijoje.

„Jis buvo toks stiprus, kad jam išėjus iš Korėjos darbininkų partijos ir palikus ginkluotės ministro postą, tuometinis Šiaurės Korėjos vadovas Kim Čen Iras (Kim Jong Il) velionio užimtas pozicijas turėjo patikėti dviem asmenims“, - teigia Šiaurės Korėjos valdančiojo aparato ir lyderystės ekspertas Michaelas Maddenas.

Maskvos valstybinį universitetą baigęs D. Pchen Ho Šiaurės Korėjos karinėje pramonėje dirbo keturis dešimtmečius, kol iš viešojo gyvenimo pasitraukė 2011 m. 1990-aisiais ekspertas tiesiogiai dalyvavo derybose su Pakistanu dėl kritinės branduolinės technologijos ir urano atsargų kontrabandos bei raketinių technologijų pirkimo. Būdamas ginkluotės ministru, D. Pchen Ho prižiūrėjo Šiaurės Korėjos raketinę programą ir atominio ginklo kūrimo darbus, kuriuos 2006 m. vainikavo pirmasis požeminis branduolinis bandymas.

KCNA teigimu, velionio valstybinės laidotuvės bus rengiamos sostinėje Pchenjane, prie jų organizavimo prisidės pats Šiaurės Korėjos vadovas Kim Čen Unas (Kim Jong Un).