Sekmadienį pranešta, kad Turkija pasirengė pirmadienį priimti iki 500 migrantų iš Graikijos, pagal su Europos Sąjunga (ES) sutartą planą mažinti nelegalių migrantų srautą, sakė turkų vidaus reikalų ministras.

Turkijos žiniasklaidos pranešimuose buvo sakoma, kad pirmieji Graikijos atgal išsiunčiami migrantai turi atvykti į Turkijos kurortą Dikilį, esantį priešais Graikijai priklausančią Lesbo salą, per kurią vyksta didelė migracija į ES.

„Pasirengėme 500 žmonių atvykimui pirmadienį. Rengiame planus ir ... pajėgumus“, – sakė vidaus reikalų ministras Efkanas Ala, kurį sekmadienį citavo Anatolijos naujienų agentūra.

E. Ala tvirtino, kad per pastarąsias 10 dienų tranzitas reikšmingai sumažėjo – iki vos 300 žmonių per dieną.

Jis sakė, kad vien nuo 2016 metų pradžios Turkija dėl nelegalios žmonių migracijos sulaikė maždaug 1 715 kontrabandininkų, kurių 351 įkalino.

Tuo tarpu 65-iems tūkst. nelegalių migrantų nuo sausio 1-osios buvo sutrukdyta išvykti iš Turkijos. Šis skaičius yra puspenkto karto didesnis nei per tą patį periodą praėjusiais metais.

Pirmieji 500 migrantų pirmadienį iš Graikijos į Turkiją bus grąžinti pagal kovą sudarytą Europos Sąjungos ir Ankaros susitarimą, ketvirtadienį paskelbė Europos Komisija.

ES atstovė Natasha Bertaud Briuselyje patvirtino, kad pirmadienis yra ta diena, kai numatoma pradėti sugrąžinimą prieglobsčio prašytojų, kurių prašymai „buvo pripažinti netenkintinais, nes jie gali gauti apsaugą Turkijoje“.

Pasak jos, tuo pat metu ES pradės Turkijos stovyklose gyvenančių Sirijos pabėgėlių perkėlimą.

Šaltinis Graikijos vyriausybėje nurodė, kad migrantų sugrąžinimas „greičiausiai“ prasidės nuo Chijo arba Lesbo salų, kurios sulaukė daugybės atvykėlių iš Turkijos ir kuriose tūkstančiai migrantų yra įstrigę perpildytuose registracijos centruose.

Turkijos dienraštis „Hyrriyet“, cituodamas vietos pareigūnus pranešė, kad Egėjo jūros pakrantėje šalia Dikilio miesto Izmyro provincijoje planuojama įrengti migrantų sugrąžinimo centrą tiems, kurie yra sugrąžinami iš Graikijos.

Vienas vietos pareigūnas nurodė, kad migrantai bus perskirstyti per 24 valandas ir išsiųsti į Izmyrą arba į kitas Turkijos pabėgėlių stovyklas, rašė „Hurriyet“.

Pagal Turkijos ir ES susitarimą, visi ekonominiai migrantai, patekę į Graikijos salas po kovo 20 dienos, gali būti sugrąžinti į Turkiją, nors pagal susitarimą kiekvieno jų atvejis turi būti nagrinėjamas individualiai.

Už kiekvieną iš Graikijos išsiunčiamą Sirijos pabėgėlį ES įsipareigojo priimti po vieną pabėgėlį tiesiai iš Turkijos.

Šio susitarimo tikslas yra paskatinti sirus prašyti prieglobsčio Bendrijoje dar būnant Turkijoje, užuot leidusis į pavojingą kelionę Egėjo jūra žmonių kontrabandininkų laivais.

2015 metais į Europą atvyko daugiau nei milijonas migrantų; maždaug pusė iš jų buvo nuo karo bėgantys pabėgėliai iš Sirijos.

Žmogaus teisių gynėjai kritikuoja ES ir Turkijos sutartį

Žmogaus teisių gynėjai kritikuoja ES ir Turkijos sutartį, taip pat ir schemą, pagal kurią už kiekvieną atgal priimtą migrantą iš Sirijos Turkija galės tiesiai į Europolą išsiųsti pabėgėlį iš savo stovyklų.

„Galite įsivaizduoti, kokius karo baisumus, persekiojimus išgyveno tie žmonės, daugelis kenčia dėl potrauminio sukrėtimo arba išgyventų kankinimų. Būti uždarytiems – tai lyg bausmė, o juk siekti prieglobsčio – ne nusikaltimas, o pagrindinė žmogaus teisė“, – kritikuoja JT pabėgėlių agentūros atstovas Borisas Češirkovas.

Esą tie, kam prieglobstis bus suteiktas, lieka, o išsiunčiami tie, kurie atvyko nuo kovo 20-osios ir kuriems prieglobstį suteikti atsakyta. Sekmadienį iki paskutinės minutės migrantai skubėjo pateikti prieglobsčio Graikijoje prašymus.

„Prieš įsigaliojant grąžinimo susitarimui svarbu žinoti du dalykus. Tie, kurie prašo prieglobsčio Graikijoje, turi turėti prašymo vertinimą. Jie gali apskųsti sprendimą, kol nepradėta išsiuntimo procedūra“– aiškina JT pabėgėlių agentūros atstovė Katerina Kitidi.

Iš prieplaukos kitoje Egėjo jūros pusėje migrantai išplaukdavo vedami geresnio ir saugaus gyvenimo vilties, o dabar čia bus sugražinti. Valdžia Česmėje ir Dikilyje rengėsi iki paskutinės minutės, statė palapines, atvedė vandentiekį, nutiesė elektros kabelius.

Kad ir kokios būtų susitarimo su Turkija spragos, Europa tikisi taip suvaldyti nekontroliuojamą migrantų srautą. Graikija tikisi, kad jai nors kiek palengvės: daugiau negu 52 tūkstančiai pabėgėlių šalyje, centrai ir stovyklos perpildyti. Bandoma sukurti kiek įmanoma žmoniškesnes sąlygas dar 30 tūkstančių žmonių, nes laivai tebeplaukia, pasienio apsauga vos spėja gelbėti.

Kai kam pavyks, bet nedaugeliui – į Vokietiją atvyks pirma kontroliuojama migrantų grupė – 35 žmonės. Pirmenybė teikiama šeimoms su vaikais. Pagal susitarimą su Turkija, pabėgėlius priims ir Prancūzija, Suomija, Portugalija.