Kilus masiniams protestams ir didžiausiai krizei jo administracijoje, Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto pažadėjo, kad bus sučiupti visi kaltieji dėl šio „šiurpaus nusikaltimo“.

Pareigūnai nuo rugsėjo 26-osios bergždžiai ieškojo pedagogikos studentų, kai su nusikalstama gauja bendradarbiavę korumpuoti policijos pareigūnai atakavo jų užgrobtus autobusus pietiniame Igvalos mieste – kaip manoma, vykdydami vietinio mero ir jo žmonos nurodymus. To vakaro neramumai pareikalavo šešių žmonių gyvybių.

Vėliau policininkai 43 studentus perdavė narkotikų kontrabandininkų gaujos „Guerreros Unidos“ nariams, kurie sakė tyrėjams, kad išvežė tuos jaunuolius dviem sunkvežimiais į vieną sąvartyną ir juos išžudė.

Jeigu įtariamųjų prisipažinimas bus patvirtintas, šios masinės žudynės bus vienos didžiausių per Meksikoje vykstantį karą su narkotikų kontrabandininkų gaujomis. Nuo 2006 metų šioje šalyje žuvo daugiau kaip 80 tūkst. žmonių, dar 22 tūkst. yra dingę.

Igvalos byla sulaukė tarptautinio pasmerkimo, pabrėžė Meksikoje išsikerojusios korupcijos mastą ir privertė suabejoti E.Penos Nieto patikinimais, kad smurto lygis šalyje sumažėjęs.

„Dingusių jaunuolių tėvams ir visai visuomenei – patikinu jus, kad mes nesustosime, kol bus įvykdytas teisingumas“, – pareiškė E.Pena Nieto, kuris sutrumpino nuo sekmadienio prasidėsiančią kelionę į Kiniją ir Australiją dėl šios bylos.

Generalinis prokuroras Jesus Murillo Karamas penktadienį oficialiai nepaskelbė, kad tie 43 dingę jaunuoliai yra nužudyti, bet sakė, kad vienas Austrijos universitetas padės atpažinti palaikus.

Pasak jo, institucijos toliau laikys tuos studentus dingusiais, kol palaikų DNR tyrimai patvirtins jų tapatybę.

Tačiau prokuroras pripažino, jog esama „daug įrodymų ... kurie gali rodyti, jog ten buvo jie“.

14 VALANDŲ LIEPSNOJĘS PRAGARAS

Trys „Guerreros Unidos“ nariai prisipažino nužudę studentus, kai Igvalos policija juos perdavė pareigūnams iš kaimyninio Kokulos miesto, o šie juos atidavė į narkotikų kontrabandininkų rankas, sakė J.Murillo Karamas, parodęs vaizdo įrašus, kuriuose suimtieji matomi teikiantys savo prisipažinimus.

Nužudytųjų jaunuolių palaikai buvo deginami benzinu, padangomis, malkomis ir plastiku, ir šis pragariškas veiksmas prie Kokulos sąvartyno tęsėsi 14 valandų, pridūrė prokuroras.

„Ugnis liepsnojo nuo vidurnakčio iki kitos dienos 14 valandos. Nusikaltėliai dėl didelio karščio negalėjo prieiti prie kūnų iki 17 val. “, – sakė jis.

Vėliau įtariamieji sutrupino aukų nuodėgulius, sukrovė juos į maišus ir dalį jų sumetė į upę. Įtariamieji taip pat sudegino savo drabužius, kad paslėptų visus nusikaltimo pėdsakus.

J.Murillo Karamas rodė vaizdo įrašus, kuriuose matoma, kaip tyrėjai žarsto suanglėjusius sudegintų kūnų gabalėlius, kuriuos jie rado juoduose plastikiniuose maišuose. Dalis palaikų rasta netoli sąvartyno.

Generalinis prokuroras šią žinią paskelbė dingusiųjų artimiesiems oro uosto angare Čilpansinge, smurto krečiamos pietinės Gerero valstijos sostinėje.

Tačiau tėvai, kurie nepasitiki vyriausybe, sakė nesusitaikysiantys su mintimi, kad jų vaikai nebegyvi, kol bus gauta galutinė išvada iš nepriklausomų Argentinos teismo medicinos ekspertų, dalyvaujančių šiame tyrime.

„Kol nėra jokių įrodymų – mūsų sūnūs tebėra gyvi“, – aukų šeimų atstovas Felipe de la Cruzas sakė per spaudos konferenciją iš netoli Čilpansingo veikiančios pedagogikos mokyklos, kurioje studijavo tie jaunuoliai.

„Mes toliau jų ieškosime“, – pridūrė jis.

Praėjusį mėnesį du „Guerreros Unidas“ prisipažino nužudę 17 studentų ir palaidoję juos masinėje kapavietėje netoli Igvalos. Bet pareigūnai, ten aptikę 28 lavonus, sakė, kad tarp aukų ieškomų jaunuolių nebuvo.

PERSPĖJANTYS KORUPCIJOS IR SMURTO ŽENKLAI

Pareigūnai dabar yra suėmę iš viso 74 asmenis, tarp kurių yra keli „Guerreros Unidos“ nariai, 36 Igvalos ir Kokulos policijos pareigūnai bei nuverstas Igvalos meras Jose Luisas Abarcas ir jo žmona Maria de los Angeles Pineda.

Ši byla atskleidė nesėkmingas Meksikos pastangas užkirsti kelią ryšiams tarp valstybės pareigūnų ir nusikalstamų gaujų.

Pareigūnai sakė, kad J.L.Abarca „įsakė policijai susiremti“ su studentais, kurie anksčiau neretai rengdavo protestus. Meras baiminosi, kad jaunuoliai gali sužlugdyti viešą renginį, kurį organizavo jo žmona – vietos valstybinės vaikų globos organizacijos vadovė.

Studentai anksčiau rengdavo radikalius protestus, tačiau jie tvirtino, jog į Igvalą buvo išvykę rinkti lėšų. Tuo tarpu pareigūnai sako, kad jaunuoliai grįždami namo užgrobė keturis autobusus, kaip jau ne kartą buvo padarę anksčiau.

„Ši korupcija ir smurtas buvo daugelį metų visiems matomi perspėjantys ženklai, it tie, kurie aplaidžiai juos ignoravo, yra šios tragedijos bendrininkai“, – pareiškė žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ Šiaurės ir Pietų Amerikos padalinio direktorė Erika Guevara Rosas.