Taip jis sureagavo į Prancūzijos pareiškimą, kad Vakarų sankcijos Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą sukels Rusijos ekonomikos žlugimą.

„Mes sukelsime Rusijos ekonomikos žlugimą“, – transliuotojui „Franceinfo“ sakė finansų ministras Bruno Le Maire'as kitą dieną, kai Europos Sąjunga pareiškė, kad taikys Rusijai naujas sankcijas.

„Ekonominė ir finansinė jėgų pusiausvyra rodo visišką Europos Sąjungos persvarą šiuo metu jai atrandant savo ekonominę galią“, – sakė jis. „Mes paskelbėme Rusijai ekonominį ir finansinį karą“, – sakė B. Le Maire'as.

Tačiau Maskva žada tęsti savo kursą Ukrainos atžvilgiu. „Tikriausiai jie galvoja, kad sankcijomis galės priversti mus pakeisti savo poziciją, - antradienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, komentuodamas naujas baudžiamąsias priemones, kurios taikomis ir jam asmeniškai. – Akivaizdu, kad apie tai negali būti kalbos, niekas nekeis savo nuoseklios pozicijos“.

Prezidento Vladimiro Putino atstovas pridūrė: „Mes neturime turto Vakaruose, mes neturime sąskaitų Vakaruose, bauskite mus, tai nėra blogai“.

Pirmadienio vakarą įsigaliojo ES sankcijos oligarchams ir kitiems asmenims iš V. Putino aplinkos. Be kita ko, įšaldytas jų turtas ES, taip pat apribota kelionių laisvė.

Kremliaus atstovas D. Peskovas antradienį patvirtino, kad Maskva ir toliau Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį laiko teisėtu kaimyninės šalies vadovu.

„Taip. Tai Ukrainos prezidentas“, – sakė D. Peskovas. Vyriausybę Kijeve Kremlius tuo tarpu vis kaltina, kad ji sudaryta iš „narkomanų nacionalistų“.

V. Putinas informuotas apie pirmadienį prasidėjusių Rusijos ir Ukrainos derybų eigą, kalbėjo D. Peskovas. Esą dar per anksti pateikti kokius nors vertinimus. „Nenorime tai daryti skubotai“, – sakė jis. Abiejų šalių delegacijos pirmadienį susitiko Baltarusijos ir Ukrainos pasienyje.

Tuo metu partijos „Vieningoji Rusija“ generalinės tarybos sekretorius Andrejus Turčakas pareiškė, esą Rusija visada simetriškai reagavo į sankcijas, bet dabar bus nesimetriškas atsakas.

Jo teigimu, taip pat artimiausiu metu bus pristatytas paramos piliečiams ir verslui galiojant sankcijoms priemonių paketas.

„Susidaro įspūdis, kad Vakarų šalys sau šaudo į koją. Kad ir SWIFT pavyzdys. Kaip jos ketina atsiskaityti už energijos išteklius, kuriuos aktyviai vartojo, vartoja ir toliau vartos? Dabar reikia palaikyti ekonomiką, mokėjimo sistemos stabilumą, verslą. Vidutinis, smulkusis verslas – tai tie, kurie gali pajusti pasekmes. Turime tas pasekmes maksimaliai sumažinti ir kompensuoti“, – A. Turčako žodžius cituoja „RIA Novosti“.

Pirmadienį ES į savo sankcijų sąrašą įtraukė aukščiausius su Kremliumi susijusius oligarchus ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovą spaudai. Tarp garsių pavardžių buvo artimi V. Putino sąjungininkai valstybinės naftos milžinės „Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas ir dujotiekio milžinės „Transneft“ vadovas Nikolajus Tokarevas. Įtraukti ir dar trys į „Forbes“ turtingiausių Rusijos žmonių dešimtuką įeinantys asmenys: metalo magnatas Aleksejus Mordašovas, magnatas Alisheris Usmanovas ir verslininkas bei V. Putino draugas Genadijus Timčenka.

B. Le Maire'as sakė, kad bendra įšaldyto Rusijos turto suma siekia „beveik 1000 milijardų dolerių“.

Rusijos centriniam bankui pirmadienį padidinus bazinę palūkanų normą iki 20 proc., „įmonės gali skolintis tik už dideles palūkanų normas“, sakė B. Le Maire'as. Jis pripažino, kad nuo sankcijų poveikio nukentės ir paprasti rusai, „tačiau nežinome, kaip kitaip galėtume tai tvarkyti“.

B. Le Maire'as sakė artimiausiomis dienomis kalbėsiantis su dviem Prancūzijos energetikos milžinėmis „TotalEnergies“ ir „Engie“ dėl jų dalyvavimo Rusijos energetikos projektuose. Dabar nebendradarbiauti su V. Putinui artimais žmonėmis yra „principo reikalas“, sakė B. Le Maire'as.

Dėl jo pastabų, išsakytų kitoms energetikos įmonėms, tarp jų „Shell“ ir BP, paskelbus, kad pasitrauks iš Rusijos, „Engie“ akcijų kaina antradienį Paryžiaus biržoje nukrito penkiais procentais. „Engie“ dalyvauja Rusijos dujotiekio „Nord Stream 2“ projekte, kurį Vokietija sustabdė praėjusią savaitę, kai Maskva pripažino dvi separatistines Ukrainos respublikas.

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono padėjėjas taip pat pirmadienį žurnalistams sakė, kad naujos sankcijos, kurios „didina karo kainą Putinui“, yra „prioritetas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją