Kaip rašo UNIAN, D. Medvedevas ir toliau viešai „isterikuoja“ dėl TBT sprendimo išduoti Rusijos vadovo arešto orderį.

D. Medvedevas savo pyktį nukreipė į Vokietijos vadovybę. Komentare prokremliškai žiniasklaidai jis pagrasino raketų ataka prieš Bundestagą ir Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo biurą, jei Berlynas išdrįs suimti V. Putiną.

„Įsivaizduokime – žinoma, kad tai situacija, kuri niekada neįvyks, tačiau įsivaizduokime, kad taip iš tikrųjų atsitinka. Pareigas einantis branduolinės valstybės prezidentas, pavyzdžiui, atvyksta į Vokietiją ir yra sulaikomas. Kas tai? Karo paskelbimas Rusijos Federacijai“, – sakė D. Medvedevas ketvirtadienį paskelbtame interviu valstybinei naujienų agentūrai TASS.

TBT dėl karo nusikaltimų Ukrainoje praėjusią savaitę išdavė V. Putino arešto orderį. Tačiau Rusija, taip pat Kinija, nepripažįsta Tarptautinio Baudžiamojo Teismo jurisdikcijos.

Komentuodamas Vokietijos teisingumo ministro Marco Buschmanno žodžius, kad Berlynas turės įgyvendinti teismo sprendimą ir sulaikyti Rusijos prezidentą, jei jis atvyks į Vokietijos teritoriją, D. Medvedevas teigė: „Ar jis apskritai suvokia, kad tai būtų Casus Belli, karo paskelbimas? O gal jis pamiršo atlikti savo namų užduotis?“ Bet kokiu atveju TBT sprendimas esą neigiamai atsilieps santykiams su Vakarais, kurie jau dabar yra blogesni nei Šaltojo karo pradžioje.

D. Medvedavas pabrėžė, kad Ukraina yra Rusijos dalis. Jo šalis esą negali leisti, jog Ukraina taptų NATO nare, kad tada „galėtų pradėti operaciją prieš Rusiją“.

Praėjusį penktadienį D. Medvedevas TBT arešto orderį palygino su tualetiniu popieriumi.

„Tarptautinis baudžiamasis teismas išdavė Vladimiro Putino arešto orderį. Nereikia aiškinti, KUR šis popierius turėtų būti naudojamas“, – D. Medvedevas pareiškė tviteryje, pridėdamas tualetinio popieriaus paveikslėlį.

TBT atmetė Rusijos grasinimus

TBT įstatymų leidžiamoji institucija trečiadienį pareiškė apgailestaujanti dėl „grasinimų“ tribunolui, Rusijos pažertų po sprendimo išduoti Rusijos prezidento arešto orderį dėl karo nusikaltimų.

Po šio TBT sprendimo tas pats D. Medvedevas pagrasino paleisti į Hagą hipergarsinę raketą, tai pranešė Nyderlandų žiniasklaida. Be to, pirmadienį Maskva paskelbė pradėjusi baudžiamąjį tyrimą prieš TBT prokurorą Karimą Khaną ir kelis teisėjus dėl „neteisėto“ sprendimo siekti areštuoti V. Putiną.

Valstybių narių asamblėja, vienijanti 123 TBT valstybes nares, pareiškė „apgailestaujanti dėl šių bandymų trukdyti tarptautinėms pastangoms garantuoti atsakomybę už veiksmus, draudžiamus pagal bendrąją tarptautinę teisę“.

TBT praėjusį penktadienį paskelbė, kad išdavė Rusijos prezidento V. Putino arešto orderį dėl „neteisėtos Ukrainos vaikų deportacijos“. Tai laikoma karo nusikaltimu. Dėl panašių kaltinimų arešto orderis išduotas ir Rusijos vaikų teisių kontrolierei Marijai Lvovai-Belovai. Pasak prokuroro, jis galios visą jų likusį gyvenimą.

Kyjivo duomenimis, nuo 2022 m. vasario 24 d., kai Rusija užpuolė Ukrainą, į Rusiją buvo deportuota daugiau nei 16 tūkst. ukrainiečių vaikų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)