Į paradą Maskvoje atvyko Vladimiras Putinas, taip pat skelbiama, kad dalyvauja devynių užsienio šalių vadovai – Baltarusijos, Kazachstano, Kirgizijos, Tadžikistano ir Turkmėnistano, Uzbekistano, taip pat Kubos, Laoso ir Bisau Gvinėjos.

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas, vakar atvykęs į Maskvą dalyvauti Eurazijos ekonominės bendrijos viršūnių susitikime parade nepasirodė.

Kaip ir ankstesniais metais, parade ir didžiulėje ginkluotės parodoje nedalyvauja Vakarų valstybių vadovai ir premjerai.

Savo kalboje V. Putinas pavadino Pergalės dieną „pagrindine Rusijos švente“. Beveik nuo pat pradžių jis ėmė kritikuoti Vakarų šalis, kaltindamas jas „nacizmo reabilitavimu ir istorijos klastojimu“.

„Rusija padarys viską, kad užkirstų kelią globaliam susidūrimui, bet neleisime, kad kas nors mums grasintų, mūsų strateginės pajėgos visada yra parengtos“, – tvirtino V. Putinas.

Kalbėdamas apie Antrąjį pasaulinį karą, jis pareiškė, esą visa Europa „dirbo hitlerinei Vokietijai“, o Sovietų Sąjunga neva ilgą laiką priešinosi jai beveik viena.

V. Putinas savo kalboje taip pat paminėjo karą Ukrainoje, pavadindamas Ukrainą puolančius Rusijos karius „didvyriais“.

Raudonojoje aikštėje prieš tūkstančius paradinėmis uniformomis pasipuošusių karių V. Putinas negailėjo pagyrų savo kariuomenei Ukrainoje ir apkaltino „Vakarų elitą“ kurstant konfliktus visame pasaulyje. „Brangūs draugai, Rusija dabar išgyvena sunkų, lemiamą laikotarpį. Tėvynės likimas, jos ateitis priklauso nuo kiekvieno iš mūsų“, – per Pergalės dienos paradą sakė V. Putinas.

Gegužės 9-osios paradas skirtas Sovietų Sąjungos pergalei prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare paminėti ir tapo svarbiausia Rusijos valstybine švente. Rusijos prezidentas karą Ukrainoje ne kartą vadino egzistencine kova su „nacizmu“. Jis taip pat sustiprino savo branduolinę retoriką. Anksčiau šią savaitę jis įsakė Rusijos kariuomenei surengti branduolinių ginklų pratybas, jose turi dalyvauti karinis laivynas ir prie Ukrainos dislokuoti kariai.

Parade, kaip ir pernai, dalyvavo gerokai mažiau karinės technikos nei dalyvaudavo iki Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, praneša svoboda.org. Parado trukmė taip pat buvo gerokai mažesnė nei ankstesniais metais.

Žiniasklaida anksčiau pranešė, kad parade, be kita ko, dalyvaus kariai, kurie pastaraisiais mėnesiais kariavo Ukrainoje. Taip pat buvo paskelbta apie aviacijos šou.

Daugybėje Rusijos regionų pergalės Antrajame pasauliniame kare minėjimo paradai dėl saugumo buvo atšaukti. Didelių ceremonijų, pavyzdžiui, nebus Briansko ir Kursko regionuose, kurie ribojasi su Ukraina ir yra nuolat apšaudomi.

Ketvirtadienio iškilmės surengtos praėjus dviem dienoms po V. Putino inauguracijos penktajai prezidento kadencijai, per prabangią ceremoniją Kremliuje jis pažadėjo rusams „pergalę“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)