Kaip rašo trečiadienį „Ukrinform“, Ukrainos gynybos viceministrė Hanna Maliar tai pranešė „Telegram“ kanale.

Anot jos, prasidėjus masinei gyventojų evakuacijai iš apsemtų vietovių, Rusijos kariuomenės vadovybė ėmėsi papildomų griežtų filtravimo priemonių, kad išaiškintų proukrainietiškai nusiteikusius piliečius.

Rusijos kariškiai patikros punktuose vertė žmones mokėti dideles pinigų sumas ir atiduoti per kratas rastus vertingus daiktus bei papuošalus mainais į leidimą išvykti į saugias vietas.

Be to, okupantai atiminėjo ir iškart naikino Ukrainos pareigūnų išduotus pasus, gimimo liudijimus ir kitus dokumentus. Jie taip pat plėšė savininkų paliktus namus.

Kaip pareiškė H. Maliar, vadinamiesiems žurnalistams filmuojant propagandinius vaizdo įrašus, okupantai ciniškai tvirtino sėkmingai surengę gyventojų evakavimą, nors jokių praktinių priemonių jie nesiėmė.

Rusai taip pat draudė dirbti vietos savanoriams, kurie nukentėjusiesiems teikė humanitarinę pagalbą: maistą, vandenį, drabužius, vaistus ir kt.

Birželio 6-osios naktį Rusijos kariuomenė susprogdino Kachovkos hidroelektrinės užtvanką ir užtvindė dalį Chersono ir Mykolajivo sričių, sukeldama didžiulę ekologinę katastrofą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją