Mustafai Džemiliovui premija skirta už kovą „už demokratiją ir pagarbą pilietinėms teisėms ir laisvėms Ukrainoje, ypač totorių bendruomenėje“, – sakė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis žurnalistams.

70-metis Ukrainos parlamentaras ir sovietų laikų disidentas savo gyvenimą paskyrė savo tautos teisių apsaugai, todėl yra labai gerbiamas totorių.

Jis taip pat buvo Ukrainos krizės centre, kovo mėnesį JT Saugumo Tarybos sesijoje pareiškė, kad totoriai būgštauja dėl savo gyvybės, kai Krymas nubalsavo už atsiskyrimą nuo Ukrainos ir prisijungimą prie Rusijos.

Praėjusią savaitę Krymo valdžia uždraudė totorių lyderiui penkerius metus įvažiuoti į šį Juodosios jūros pusiasalį, nes jis neva siekia destabilizuoti padėtį jame.

Kryme gyvenantys 300 tūkst. totorių, kurie sudaro 12 proc. visų pusiasalio gyventojų, boikotavo ginčytiną referendumą, kuriame dauguma balsavusiųjų pasisakė už prisijungimą prie Rusijos.

„Pats faktas, kad Mustafas Džemiliovas negali įvažiuoti į Krymą – kaip Ukrainos parlamentaras negali patekti į savo šalies teritorijos dalį – rodo dramatišką jo ir visos Ukrainos padėtį“, – sakė R.Sikorskis po to, kai paragino totorių lyderį pasidalinti džiugia žinia.

Varšuvoje birželio 3 dieną vyksiančioje apdovanojimo teikimo ceremonijoje turėtų dalyvauti užsienio šalių lyderiai, tarp jų ir JAV prezidentas Barackas Obama.

Lenkija įsteigė kasmetinę 1 mln. JAV dolerių Solidarumo premiją, minėdama pirmųjų pusiau demokratinių rinkimų 25-metį, kai Solidarumas ėmėsi versti komunizmo santvarką šalyje.

„Solidarumo premija turi priminti, kad viskas prasidėjo būtent čia. Solidarumas pradėjo versti sienas, kurios galiausiai nuvirto“, – kalbėjo R.Sikorskis.