„Visi mums tas tris dienas (praleistas JAV) uždavinėjo daug klausimų – ir verslininkai, ir analitikai, ir tie, kurie dirba valdžioje. Visi domėjosi, kas ten vyksta“, - pripažino I. Šuvalovas.

„Čia, Amerikoje, Rusijos pozicija aiški ne visiems. Kartais ji atrodo kaip organizuotas Rusijos spaudimas Ukrainai, kad ji nepasirašytų tam tikrų susitarimų“, - pareiškė pirmasis Rusijos vicepremjeras.

Anksčiau Ukraina atsisakė pasirašyti Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga, kurią labai palaikė Amerika. Maskva perspėjo, jog laisvos prekybos zona ES ir dalyvavimas Muitų sąjungoje, jungiančioje buvusias sovietų valstybes, Ukrainai nesuderinami.

„Gali būti, jog šiuo atveju pasielgėme žiauriai, tačiau teisės normų ribose. Ir iki to momento, kai teko itin tvirtai išreikšti poziciją, mes nuoširdžiai ir nuosekliai dirbome su Ukraina ir perspėjome savo partnerius Europoje, jog gauti tai, ko jie nori, tokiu keliu yra neįmanoma“, - sako I. Šuvalovas.

Anot pirmojo Rusijos vicepremjero, Rusija, remiantis susitarimu dėl laisvosios prekybos buvusiose sovietų valstybėse, turi teisę imtis gynybinių priemonių ir įvesti bendrą muitų tarifą.

I.Šuvalovas patikino, jog Maskva palaikys bet kurį Ukrainos sprendimą, susijusį tiek su bendradarbiavimu su ES, tiek su Rusija, tačiau šiandien Kijevas būtent Maskvai siūlo glaudesnį prekybinį ir pramoninį bendradarbiavimą.

„Manome, jog Ukraina pati pasirinks statusą, kuris jai pasirodys labiausiai tinkamas: ar tai būtų tolimesnės derybos su Europos Sąjunga dėl laisvosios prekybos zonos, ar Kijevas nuspręstų ieškoti tvirtesnių ekonominių ryšių su Rusija“, - sako Rusijos politikas.

„Palaikysime bet kurį Ukrainos sprendimą... Tačiau tai, ką matome pastarąsias savaites, leidžia teigti, jog Kijevas būtent mums siūlo glaudesnį bendradarbiavimą pramonės srityje, rimtus bendradarbiavimo ryšius“, - teigia pirmasis Rusijos vicepremjeras.

Kaip jau buvo skelbta, lapkričio 21 dieną Ukrainos valdžia nusprendė pristabdyti pasirengimo Asociacijos sutarties su ES pasirašymui procesą. Dėl tokio Ukrainos valdžios sprendimo Kijeve ir kituose Ukrainos bei kitų šalių miestuose prasidėjo masiniai protestai, trunkantys iki dabar.