Gyventojų mirtingumo lygis tuo metu buvo du-tris kartus didesnis už normalų lygį. Jis pasiekė apogėjų NATO oro smūgių kampanijos mėnesiais, kai serbai ėmė kur kas aktyviau vykdyti etninį valymą.

"Mes suskaičiavome, kad nuo 1998 vasario iki 1999 birželio 12 tūkst. mirčių tiesiogiai susiję su karo traumomis.

Tai yra pirmas epidemiologinis apskaičiavimas, į kurį įtraukti visi Kosovo albanų gyventojai", pareiškė Paulas Spiegelis (Polas Špygelis) ir Peteris Salama (Piteris Salama) iš JAV Džordžijos valstijos Ligų kontrolės ir profilaktikos centrų, įsikūrusių Atlantoje.

Šie skaičiai paskelbti naujausiame medicinos žurnalo "The Lancet" numeryje. Pasak mokslininkų, šie duomenys atitinka kitus humanitarinių ir tarptautinių organizacijų skaičiavimus, taip pat JAV valstybės departamento duomenis.

Mokslininkų žodžiais, atskirti civilių gyventojų ir karių mirtis yra sunku, tačiau aukų amžiaus pasiskirstymas, taip pat išgyvenusių asmenų liudijimai rodo, kad daugiausiai mirė civilių gyventojų.

Šią informaciją mokslininkai surinko, apklausę 8 605 Kosovo albanus, kurių buvo teiraujamasi apie žmonių mirtis konflikto laikotarpiu. 1998 metų vasario-1999 metų birželio laikotarpiu net 67 iš 105 arba 64 proc. mirčių buvo aiškinamos karo priežastimis. Tad suskaičiuota, kad iš visų Kosovo gyventojų mirė 12 000 žmonių.