Ukraina „smarkiai susirūpinusi dėl Rusijos ginkluotųjų pajėgų priešpėstinių sausumos minų naudojimo keliose Ukrainos teritorijos dalyse“, Kijevo delegacija pareiškė per susitikimą Ženevoje dėl sausumos minų naudojimo uždraudimo.

Delegacija kaltino Rusijos pajėgas kuriant minų laukus „prie perėjų tarp Ukrainos žemyninės dalies ir Krymo pusiasalio“, kurį Maskva aneksavo praeitą mėnesį.

Didėjant abiejų šalių konfrontacijai, Kijevas tvirtino, jog teritorijos minuojamos tiek Kryme, kurį Ukraina tebelaiko savo „neatsiejama dalimi“, tiek kaimyniniame Chersono regione.

„Minų laukai aptverti spygliuota viela ir pažymėti perspėjamaisiais ženklais „Minos“, – sakoma Kijevo atstovų pranešime, pateiktame susitikimui dėl Priešpėstinių sausumo minų uždraudimo konvencijos, dar žinomos kaip Otavos sutartis, įgyvendinimo.

Ukraina, kurios delegatų pasisakymai nebuvo įtraukti į ketvirtadienį vykusio susitikimo darbotvarkę, pažymėjo esanti pasiruošusi „sunaikinti priešpėstines minas jos jurisdikcijai priklausančiose užminuotose teritorijose“.

Tačiau tai gali būti atlikta tik tuomet, kai Kijevas atgaus „kontrolę teritorijoje, kurią šiuo metu yra okupavusi agresorė“ Rusija, pridūrė atstovai.

Ukrainos, kuriai Maskva ketvirtadienį nutraukti gamtinių dujų tiekimą, delegacija taip pat kaltino Rusijos karius užgrobus Ukrainos kariuomenės turėtas sausumos minas, laikytas viename sandėlyje Kryme.

Priešpėstinės minos OZM-4 į skeveldras skylančius ketaus korpusu Ukrainos kariuomenėje buvo naudojamos minų aptikimo ir išminavimo pratybose, nurodė delegacija.

Dabar tos minos „atrodo nebepatenkančios į Otavos sutarties teisinį pagrindą“, pridūrė Ukrainos atstovai.

Ukraina penktadienį taip pat planuoja penktadienį tame susitikime paaiškinti, kodėl iki numatyto termino nesunaikino savo turėtų priešpėstinių minų atsargų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (716)