Pažvelgus atidžiau į tai, kad įvyko prie Vyriausybės rūmų, kyla klausimas, kas iš tikrųjų provokavo žmones kelti neramumus?

Tarp demonstracijos dalyvių buvo daug „vyrų juodais drabužiais”. Organizatorių teigimu, kalbama apie civiliais drabužiais persirengusius jėgos struktūrų pareigūnus.

Nuotraukoje, kurias DELFI fotografas padarė prie Vyriausybės rūmų, matyti, kaip opozicijos kandidatas Vitalijus Rimaševskis (centre) stumia jaunuolį (dešinėje), kuris šaukia į paslėptą mikrofoną „kviesk OMON!“ Kitose dviejose nuotraukoje tas pats jaunuolis išmuša Vyriausybės rūmų durų stiklą.

Vitalijus Rymaševskis (centre) bando atstumti jauną vaikiną, kuris į paslėptą mikrofoną rėkia „Kviesk Omoną“
Tas pats jaunuolis matomas daužantis Vyriausybės rūmų duris
Jaunuolis, kvietęs Omon, daužo Vyriausybės rūmų duris

Liudininkų teigimu, mitingo dalyviai ne kartą patys nutempdavo prie durų puolančius žmones, suprasdami, kad valdžia pasinaudos tuo kaip pretekstu panaudoti jėgą.

Demonstracijos dalyviams judant aikštės link, jiems ne kartą teko susidurti su agresyviai nusiteikusiais praeiviais, kurie provokavo eitynių dalyvius, siekdami sukelti konfliktą. Iš eisenos kolonos išvesdavo daug girtų jaunuolių, perduodavo juos į policijos rankas, bet po kurio laiko jie vėl atsidurdavo tarp taikiai protestuojančių opozicijos šalininkų.