2009 m. JAV ambasadoriaus Baku pavaduotojas Donaldas Lu nusiuntė telegramą JAV Užsienio reikalų ministerijai Vašingtone, kurią pavadino „Apdairi Azerbaidžano simbiozė su Izraeliu. „WikiLeaks“ vėliau paviešintoje telegramoje cituojamas Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas, pavadinęs savo šalies santykius su Izraeliu ledkalniu – „devynios dešimtosios jų yra gelmėje“, rašo „Foreign Policy“ analitikas Markas Perry.

„Kodėl tai svarbu? Todėl, kad Azerbaidžanas pietuose ribojasi su Iranu, o aukšto rango šaltiniai JAV vyriausybėje, Baracko Obamos administracijos pareigūnai, su kuriais man teko bendrauti, dabar galvoja, kad povandeniniai Izraelio ir Azerbaidžano sąjungos aspektai – bendradarbiavimas saugumo klausimais didina riziką, jog Izraelis smogs Iranui“, – sako jis.

Anot keturių aukšto rango diplomatų ir karinės žvalgybos pareigūnų, JAV padarė išvadą, kad pastaruoju metu Izraeliui suteikė prieigą prie aviacijos bazių, esančių prie šiaurinės Irano sienos. Neaišku kokiam tikslui. Vasario pradžioje aukšto rango pareigūnas iš (B. Obamos) administracijos man pasakė: „Izraelis nusipirko aerodromą. Tas aerodromas – Azerbaidžanas.“

Šaltinių teigimu, aukšto rango JAV žvalgybos pareigūnai vis labiau nerimauja, kad dėl Izraelio karinės ekspansijos į Azerbaidžaną apsukinamos JAV pastangos sušvelninti tarp Izraelio ir Irano tvyrančią įtampą.

„Man sakė, kad kariuomenės strateguotojai dabar turi suplanuoti įsivaizduojamų karo įvykių seką, kuri apimtų ne tik Persijos įlanką, bet ir Kaukazą. Tvirtėjantys Izraelio ir Azerbaidžano santykiai tapo karštu tašku abiejų šalių santykiuose su įtakinga regiono valstybe Turkija, kuri baiminasi karo su Iranu ekonominių ir politinių padarinių. Šaltinių teigimu, aukščiausiojo rango Turkijos valstybės pareigūnai papasakojo apie savo nerimą kolegoms JAV bei kolegoms Azerbaidžane.

Norėjau paprašyti pakomentuoti šią istoriją Izraelio ambasados Vašingtone, Izraelio gynybos pajėgų ir Izraelio žvalgybos agentūros „Mossad“, tačiau nesulaukiau atsako“, – tvirtina analitikas.

Azerbaidžano ambasada JAV irgi nepateikė informacijos apie Azerbaidžano susitarimus su Izraeliu saugumo klausimais.

Neseniai Teherane su vizitu lankęsis Azerbaidžano gynybos ministras Safaras Abijevas viešai paneigė tikimybę, jog Azerbaidžanu gali pasinaudoti kaip smogiamąja jėga prieš Iraną.

„Dabar, kaip ir praeityje, Azerbaidžano respublika jokiai valstybei neleis pasinaudoti savo žeme ar oru prieš Irano islamo respubliką, kurią laikome savo seserimi ir draugiška valstybe“, – sakė jis (pasirodžius šiai publikacijai, Azerbaidžano atstovas paneigė, kad jo šalis suteikė Izraeliui prieigą prie Azerbaidžano aviacijos bazių).

Net jeigu jo vyriausybė tęsės šį pažadą, ji vis tiek gali suteikti Izraeliui būtiną paramą. JAV karinės žvalgybos pareigūnas pabrėžė, kad Azerbaidžano gynybos ministras atvirai neuždraudė Izraelio bombonešiams nusileisti Azerbaidžane po puolimo, be to, neatmetė galimybės, kad Izraelio paieškos ir gelbėjimo būriai galės bazuotis Azerbaidžane. Turint tokias galimybes – nutupdyti bombonešius ir rengti paieškos bei gelbėjimo operacijas arčiau Irano, Izraeliui būtų lengviau pulti Iraną.

„Atidžiai stebime Irano elgesį, – patvirtino vienas iš JAV šaltinių, su galimo Izraelio antpuolio prieš Iraną padarinių vertinimo procedūra susijęs pareigūnas. – Na o dabar stebime, ką Izraelis veikia Azerbaidžane. Mūsų tai nedžiugina.“

Stiprėjančius Izraelio ir Azerbaidžano santykius sutvirtino vasarį sudarytas 1,6 mlrd. dolerių (4,1 mlrd. Lt) susitarimas dėl modernių radijo bangomis valdomų orlaivių ir priešraketinės gynybos sistemų pardavimo Azerbaidžanui. O Baku ryšiai su Teheranu susilpnėjo – vasarį Iranas įteikė Azerbaidžano ambasadoriui raštą, kuriame kaltina, jog Baku remia Izraelio žudikų būrius, kurie kėsinasi į Irano mokslininkus. Azerbaidžano vyriausybė pavadino šiuos kaltinimus šmeižtu.

„Vasarį Azerbaidžano valdančioji partija paragino vyriausybę pervadinti valstybę Šiaurės Azerbaidžanu, netiesiogiai užsimindama, kad reikia išlaisvinti 16 mln. šiauriniame Irane gyvenančių azerbaidžaniečių.

Kovą Baku pranešė, jog suimti 22 Iranui šnipinėję žmonės. Jie kaltinami priėmę Islamo revoliucinės gvardijos užduotis „vykdyti teroristinius išpuolius prieš JAV, Izraelio ir kitų Vakarų šalių ambasadas“. Irano vyriausybė kelis kartus piktai paneigė šiuos iš Irano vyriausybės atstovų lūpų nuskambėjusius kaltinimus.