Anot su situacija susipažinusių pareigūnų, šis prašymas suerzino Ukrainos prezidentą ir jo pagrindinius padėjėjus, nes Kyjivo surengtos atakos prieš Rusijos naftos perdirbimo įmones buvo tarytum šviesos spindulėlis sunkiame kare su didesniu ir geriau ginkluotu priešininku.

Kaip sakė pareigūnai, V. Zelenskis ignoravo rekomendaciją, nes nebuvo tikras, ar ji atspindi bendrą Joe Bideno administracijos nuomonę. Tiesa, po keleto savaičių Vašingtonas ne kartą vėl įspėjo Kyjivą nebepulti Rusijos naftos perdirbimo įmonių. Tokią žinutę perdavė ir kovo mėnesį Ukrainos sostinėje viešėjęs JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake’as Sullivanas bei kiti aukštas pareigas užimantys Amerikos gynybos ir žvalgybos pareigūnai.

Užuot patenkinusi JAV prašymą, kaip rašo „The Wasington Post“, Ukraina suintensyvino atakas, įskaitant balandžio 2 d. surengtą smūgį trečiai didžiausiai Rusijos naftos perdirbimo įmonei, įsikūrusiai už daugiau nei 1 000 kilometrų nuo fronto linijos.

Kovo 22 dieną leidinys „Financial Times“, remdamasis trimis šaltiniais, taip pat pranešė, kad JAV paragino Ukrainą nutraukti atakas prieš Rusijos energetikos infrastruktūrą, nes tai esą gali išprovokuoti pasaulinių naftos kainų augimą ir atitinkamus Rusijos atsaką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)