Nyderlanduose įsikūrusio tribunolo teisėjai nurodė, kad bylą nagrinėję jų kolegos užpernai „suklydo“, kai išteisino abu vyrus ir trečią kaltinamąjį dėl įrodymų trūkumo.

2009 metais įsteigtas teismas, turėjęs teisti asmenis, atsakingus už sprogdinimą, per kurį žuvo R. Hariri ir dar 21 žmogus, nuteisė Libane įsikūrusios „Hezbollah“ narį Salimą Ayyashą.

Tačiau Hasanas Habibas Merhi, Husseinas Oneissi ir Assadas Sabras buvo išteisinti, nes teisėjai nerado pakankamai jų kaltės įrodymų.

Apeliaciją išnagrinėję teisėjai patenkino prokurorų prašymą panaikinti išteisinamuosius nuosprendžius H. H. Merhi ir H. Oneissi.

„Apeliacinė kolegija vienbalsiai nusprendė panaikinti išteisinamuosius nuosprendžius ponams Merhi ir Oneissi. Vienbalsiai pripažįstame ponus Merhi ir Oneissi kaltais“, – konstatavo pirmininkaujanti teisėja Ivana Hrdličkova.

„Apeliacinė kolegija vėliau šią popietę išduos jiems arešto orderius“, – pridūrė ji.

Visi keturi vyrai buvo teisiami už akių dėl 2005 metų vasarį įvykdyto išpuolio, per kurį mirtininkas detonavo sprogmenų prikrautą mikroautobusą, kai R. Hariri lydėjusi šarvuotų automobilių kolona judėjo Beiruto pakrante.

Kaltinimai visiems keturiems įtariamiesiems buvo grindžiami beveik vien tik netiesioginiais įrodymais – mobiliųjų telefonų duomenimis, pasak prokurorų, liudijančiais, kad išpuolė surengė būtent „Hezbollah“.

Šio judėjimo vadovas Hassanas Nasrallah atsisakė išduoti kurį nors iš įtariamųjų ar apskritai pripažinti JT remiamą teismą, išdavusį tarptautinį arešto orderį S. Ayyashui suimti.

Praėjusių metų balandį teisėjai pareiškė, kad šis negali apskųsti nuosprendžio, kol nepasiduos teisėsaugai.

JT remiamas tribunolas po apeliacijų etapo turėtų būti uždarytas dėl finansavimo stygiaus, o kita byla, iškelta S. Ayyashui dėl išpuolių prieš dar kelis politikus, tikriausiai liks neišnagrinėta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją