JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet, sunerimusi dėl pranešimų apie kruviną smurtą ir susišaudymus didžiausiame mieste Almatoje, pareiškė, kad mirtina jėga, ypač koviniai šaudmenys, gali būti naudojama tik kaip paskutinė priemonė.

Ji taip pat paragino paleisti žmones, sulaikytus už tai, kad pasinaudojo teise taikiai protestuoti.

„Žmonės turi taikių protestų laisvę ir žodžio laisvę“, – sakoma J. Bachelet pareiškime.

„Tuo metu protestuotojai – kad ir kokie pikti ar nepatenkinti bebūtų – neturėtų griebtis smurto prieš kitus“, – perspėjo ji.

JT vyriausioji žmogaus teisių komisarės teigimu, Kazachstano valdžia gali panaudoti jėgą tik būtinu atveju, jeigu ji yra proporcinga.

Kovinės kulkos turėtų būti naudojamos tik kaip paskutinė priemonė prieš konkrečius asmenis, kad būtų pašalinta neišvengiama mirties ar rimto sužalojimo grėsmė, sakė ji.

Malšinti neramumų, per kuriuos žuvo dešimtys žmonių ir šimtai buvo sulaikyti, atvyko Maskvos vadovaujamo karinio bloko pajėgos.

M. Bachelet teigimu, jėgos – įskaitant užsienio karius – panaudojimas viešosios tvarkos palaikymui galimas tik vadovaujantis tarptautinės teisės standartais.

„Tam tikros teisės, įskaitant teisę į gyvybę, kankinimų ir kito netinkamo elgesio draudimus bei teisę nebūti savavališkai sulaikytam, galioja bet kokiomis aplinkybėmis“, – sakė buvusi Čilės prezidentė.

Per neramumus Kazachstane sutriko ryšys, buvo blokuojami mobiliųjų telefonų ir mobiliojo interneto ryšio signalai, ištisas valandas neveikė internetas.

„Interneto išjungimas, siekiant apriboti žmonių prieigą prie informacijos... nėra atsakas į krizę, bet kyla pavojus, kad tai gali pakurstyti smurtą ir neramumus“, – sakė M. Bachelet.

„Raginu Kazachstano valdžios pareigūnus užtikrinti, kad būtų nedelsiant ir visiškai atkurtas tiekimas interneto paslaugų, kurios COVID-19 pandemijos metu taip pat yra būtinos greitosios medicinos pagalbos tarnyboms“, – nurodė ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją