Šis pranešimas buvo paskelbtas per JAV viceprezidento Joe Bideno ir Ukrainos prezidento Petro Porošenkos susitikimą Vašingtone.

Tokia pagalba yra gyvybiškai svarbi šaliai, išgyvenančiai didžiulę ekonomikos ir saugumo krizę nuo tada, kai Rusija 2014 metais aneksavo Krymą ir pakurstė separatistų sukilimą Ukrainos rytuose.

Vašingtonas stengėsi palaikyti Ukrainos provakarietišką vyriausybę, bet taip pat nerimavo dėl Kijeve klestinčios korupcijos.

Žinia apie didinamą pagalbą buvo paskelbta po to, kai Ukrainos parlamentas atleido iš pareigų generalinį prokurorą dėl jo numanomų pastangų vilkinti svarbius korupcijos tyrimus.

Pasak Baltųjų rūmų, J.Bidenas sakė P.Porošenkai, kad Kijevui gali būti skirta dar daugiau pinigų.

„Viceprezidentas pasveikino prezidento Porošenkos pastangas suformuoti stabilią, į reformas orientuotą vyriausybę ir pabrėžė, kad šis žingsnis, kaip ir reikalingų reformų įgyvendinimas yra kritiškai svarbūs, siekiant atverti tarptautinę ekonominę pagalbą, įskaitant JAV garantijas trečiai 1 mlrd. dolerių paskolai“, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Pernai gegužę Jungtinės Valstijos pasirašė laidavimo sutartį antrai 1 mlrd. dolerių paskolai, kuri turėjo padėti Ukrainai įveikti Rusijos palaikomą sukilimą ir atkurti nualintą ekonomiką.