„Rusija turi paprastą pasirinkimą: visiškai įvykdyti Minsko (sąlygas) arba toliau patirs ekonomikai kenkiančias sankcijas“, – sakė jis Miuncheno saugumo konferencijoje.

„Sankcijos pačios savaime niekad nėra tikslas, – pridūrė jis. – Bet neturime užmiršti, kodėl jos buvo paskelbtos pirmiausia – stoti už pamatines Ukrainos teises, t,y, suverenumą ir teritorinį vientisumą“.
„Tiesiai sakant, Rusija gali savo veiksmais įrodyti, kad gerbia Ukrainos suverenumą, lygiai taip pat kaip ji tvirtina gerbianti savąjį“, – pažymėjo J.Kerry.

Vakarai kaltina Rusiją karių ir karinės įrangos tiekimu rytiniam Donbaso kraštui nuo pat konflikto pradžios 2014 metais.

„Kelias sankcijų švelninimo link aiškus: išgabenkite ginklus, išveskite karius iš Donbaso, užtikrinkite, kad visi įkaitais paimti ukrainiečiai būtų sugrąžinti, leiskite humanitarinės pagalbos misijoms patekti į okupuotas teritorijas, palaikykite laisvus, sąžiningus ir tarptautinėmis priemonėmis stebimus rinkimus Donbase pagal Ukrainos įstatymus, leiskite Ukrainai kontroliuoti savo tarptautinės sienos pusę“, – kalbėjo J.Kerry.

Džonas Keris

JAV valstybės sekretorius pagyrė Europos vyriausybes, kad jos „rodo ryžtą ir bendrą tikslą kartotinės Rusijos agresijos akivaizdoje“.

„Esu įsitikinęs, kad Europa ir Jungtinės Valstijos ir toliau bus vieningos – ir tęsdamos sankcijas, kol jų reikės, ir teikdamos reikalingą paramą Ukrainai“, – sakė J.Kerry.

Jis kalbėjo netrukus po Rusijos ministro pirmininko Dmitrijaus Medvedevo, kuris prabilo apie „naują šaltąjį karą“ tarp Rytų ir Vakarų.

„Išlieka nedraugiška ir uždara, mūsų vertinimu, politinė NATO linija Rusijos atžvilgiu, – sakė Rusijos premjeras Miuncheno saugumo konferencijoje. – Galima pasakyti ir griežčiau: mes nusiritome į naujo šaltojo karo laikus“.

„Vos ne kasdien mus skelbia baisiausia grėsme ir apskritai NATO (organizacijai), ir atskirai Europai, taip pat ir Amerikai bei kitoms šalims“, – sakė D.Medvedevas.

Rusija Sirijoje turi keisti savo antskrydžių taktiką

Valdantįjį Sirijos režimą palaikanti Rusija turi keisti savo karinių bombardavimų taktiką, taip pat pareiškė Dž. Keris, kai pasaulio galingosios šalys siekia, kad per savaitę būtų nutraukta ugnis šioje karo draskomoje šalyje.

„Lig šiol didžioji dauguma Rusijos atakų buvo prieš teisėtas opozicijos grupes, – sakė J.Kerry. – Norėdama laikytis šio susitarimo, mūsų nuomone, Rusija turėtų keisti savo taikinių parinkimo taktiką“.

Rusija palaiko prezidento Bašaro Asado režimą prieš sukilėlius, kuriuos visus jis vadina teroristais. Tuo tarpu JAV remia kai kuriuos sukilėlius ir ragina B.al-Assadą trauktis iš valdžios.

Penktadienio susitarimu raginama per savaitę „nutraukti kovos veiksmus“ ir žymiai pagerinti humanitarinės pagalbos prieigą, bet šiame susitarime nedalyvavo „Islamo valstybė“ ir su „al Qaeda“ siejami džihadistai.

Džonas Keris

Pasak J.Kerry, dar reikia daug nuveikti, kad ugnies nutraukimo būtų realiai laikomasi.

Jis pabrėžė, kad dabar atėjo esminis momentas penkerių metų kare, nusinešusiame daugiau kaip 250 tūkst. gyvybių. „Dėl pastarosiomis dienomis ir savaitėmis padarytų sprendimų per kelis mėnesius gali būti užbaigtas karas Sirijoje – priešingu atveju ateityje gali prireikti labai sunkių sprendimų“, – sakė J.Kerry.

„Jeigu tarptautinė bendruomenė ir patys sirai praleis šią galimybę pasiekti politinį konflikto sprendimą, smurtas, kraujas, kankinimai, bombardavimai ir kančios tęsis – taip pat ir šauksmas džihado“, – pažymėjo JAV valstybės sekretorius.

Kodėl neįmanoma sustabdyti karo Sirijoje

Karo Sirijoje neįmanoma sustabdyti, kol prie šalies valdžios vairo yra Bašaras al Asadas. Taip mano pareiškė JAV valstybės sekretorius, praneša ELTA.

„Didelė dauguma žmonių įsitikinusi, kad to neįmanoma pasiekti, jeigu prezidentas B. al Asadas išliks Sirijos valdžioje“, - sakė JAV valstybės sekretorius.

JAV diplomatijos vadovas taip pat pripažino, kad norint nugalėti „Islamo valstybės“ (IS) teroristus nepakanka tik karo pajėgų pastangų. „Mes suduodame rimtus smūgius IS, apmokymų stovykloms, tiekimo kanalams, infrastruktūrai. Išlaisvintos teritorijos plečiasi kasdien, bet karinio dalyvavimo nepakanka, būtina nutraukti paramą IS. Todėl antrasis mūsų darbo etapas labai svarbus, reikia šiuos tiekimo kelius atkirsti“, - pareiškė jis.

Penktadienį Sirijos prezidentas B. al Asadas teigė esąs pasiryžęs atsikovoti visą Siriją. Tačiau mūšiai su sukilėliais gali trukti „ilgai“, pareiškė jis interviu agentūrai AFP. B. al Asadas kartu pareiškė esąs pasiruošęs deryboms dėl pilietinio karo nutraukimo savo šalyje. Jo vyriausybė jau nuo Sirijos karo pradžios pasirengusi „deryboms ir politiniams veiksmams“, kalbėjo B al Asadas pirmajame savo interviu po to, kai vasario pradžioje žlugo Ženevos derybos dėl Sirijos konflikto sureguliavimo ir prasidėjo vyriausybinių pajėgų vykdomas Alepo miesto puolimas, kurį remia Rusijos oro antskrydžiai.

Miunchene derybose penktadienį pasiektas susitarimas siekti "karo veiksmų nutraukimo" Sirijoje jau nuo kitos savaitės. Diplomatai tokį susitarimą vertina atsargiai. Susitarta, kad nuo kitos savaitės bus garantuotas humanitarinės pagalbos tiekimas apsuptiesiems. Pasak JAV valstybės sekretoriaus Dž. Kerio, tik susitarimų įgyvendinimas parodys, ko jie iš tikro verti.