"Artimiausioje ateityje, kelerius metus ar net ilgiau, praktiškai nėra NATO plėtros galimybės. Manau, kad Rusija atlieka svarbų vaidmenį strateginėje aplinkoje, todėl strateginė aplinka pristabdys NATO plėtrą", - sakė D. Lute'as.

Praėjusių metų gruodį, per pirmąją NATO plėtrą nuo 2009 metų, sąjunga pakvietė Juodkalniją prisijungti prie NATO. Šis veiksmas sukėlė Maskvos pyktį, kuri priešinasi bet kokiai plėtrai buvusiose komunistinės imperijos srityse - Rytų ir Pietryčių Europoje. Per viršūnių susitikimą 2008 metų balandį NATO davė Gruzijai atvirą pažadą dėl narystės. Kitos Balkanų šalys, pavyzdžiui, Makedonija ir Bosnija ir Hercegovina taip pat reiškia norą prisijungti prie sąjungos. Be to, Ukraina taip pat siekia prisijungti.

Tačiau D. Lute'as sakė, kad klausimas dėl papildomų narių liko atviras, o dėl sprendimo pakviesti naujas nares turi sutarti visos 28 NATO narės, kas, ambasadoriaus manymu, yra mažai tikėtina. "Nėra jokios galimybės, kad bet kuriuo metu artimiausioje ateityje susitarsime dėl Gruzijos ir Ukrainos prijungimo".