„Kasdien gaunama vis naujų įrodymų apie vieno ar kito pobūdžio militarizavimo didinimą. Tai kelia rimtų susirūpinimų, – sakė J.Kerry žurnalistams. – Mes kalbėjomės su kinais, ir esu įsitikinęs, kad per kelias artimiausias dienas mes turėsime su jais apie tai labai rimtų pokalbių“.

Televizija „Fox News“ pirmoji panešė apie zenintinių raketų paleidimo sistemų dislokavimą praėjusią savaitę Miškingoje saloje Paraselio salyne. Taivano gynybos ministerija vėliau patvirtino šį faktą.

Kinija valdo visą Paraselio salyną, tačiau į jį pretenduoja ir Hanojus bei Taibėjus. Vietnamas laiko Paraselio ir Spratlio salas savo teritorija.

Pranešimas apie dislokuotas raketų baterijas buvo paskelbtas tuo metu, kai B.Obama užbaigė dvi dienas Kalifornijoje trukusį Pietryčių Azijos viršūnių susitikimą, kuriame dalyvavę lyderiai išreiškė susirūpinimą dėl Pekino karinių pajėgų stiprinimo minėtame strategiškai svarbiame ir išteklių turtingame regione.

„Aptarėme konkrečių žingsnių reikalingumą Pietų Kinijos jūroje, kad būtų sumažinta įtampa“, – sakė B.Obama, ragindamas „sustabdyti ginčijamų teritorijų tolesnį įsisavinimą, naujas statybas ir militarizaciją“.

Vis labiau kategoriškas Kinijos elgesys tuose tarptautinei laivybai itin svarbiuose vandenyse buvo viena iš pagrindinių temų per diskusijas Pietryčių Azijos šalių asociacijos (ASEAN) viršūnių susitikime, vykusiame didelėje Kalifornijos dykumų viloje „Sunnylands“.

Bendrame pareiškime B.Obama ir 10 ASEAN lyderių pareikalavo „taikaus sprendinio“ daugybei teritorinių ginčų dėl salų, atolų ir rifų Pietų ir Rytų Kinijos jūrose.

JAV prezidentas stengėsi suburti neformalią Ramiojo vandenyno regiono sąjungininkų koaliciją, kuri spaustų Pekiną laikytis įstatymų viršenybės, viliantis, kad Kinija nenorės būti vaizduojama kaip regioninė peštukė.